Ocelárnám ArcelorMittal o pětinu klesl zisk

ilustrační foto,  Vysoké pece v Třineckých železárnách

ilustrační foto, Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

Největšímu světovému producentovi oceli ArcelorMittal klesl v prvním čtvrtletí hrubý provozní zisk (EBITDA) o 21 procent na 1,38 miliardy USD (33,3 miliardy korun). Společnost současně zhoršila svůj výhled zisku na letošní rok kvůli slabšímu výkonu v USA a poklesu cen železné rudy, který bude mít dopad na těžařskou divizi.

Výsledky zaostaly za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří počítali se ziskem 1,43 miliardy USD. Zisk v divizi těžby železné rudy kvůli nižším cenám klesl o 74 procent. Pokles zaznamenaly také ocelárenské aktivity firmy v USA, kde se zvýšil dovoz a klesla poptávka. Tento pokles však vyrovnal lepší výkon evropských operací.

Evropské divizi ArcelorMittal Europe, která zahrnuje přední českou ocelárnu ArcelorMittal Ostrava, prudce stoupl provozní zisk na 281 milionů eur (7,7 miliardy Kč) z 58 milionů eur loni. Hrubý provozní zisk pak vzrostl o 40 procent na 546 milionů eur. Dodávky ocele se zvýšily o 10,9 procenta a tržby o 5,9 procenta na 7,6 miliardy eur.

ArcelorMittal současně v dnešním prohlášení mírně zhoršil výhled svého zisku na celý rok. Ten má nově činit šest až sedm miliard USD místo původních 6,5 miliardy až sedm miliard USD. Firma letos rovněž očekává nižší růst spotřeby ocele, a to o 0,5 až 1,5 procenta místo doposud uváděných 1,5 procenta až dvou procent. Firma je mnohem pesimističtější ve výhledu vývoje ve všech geografických oblastech vyjma Evropy.

ArcelorMittal se na celosvětové produkci oceli podílí šesti až sedmi procenty. Kvůli rozsahu své činnosti je považován za měřítko zdraví globálního zpracovatelského průmyslu.