Ocelárny Z-Group bojují s propadem zakázek. Udrží se v zisku?

Hubené měsíce. Majitel Z-Group Zdeněk Zemek bude mít co dělat, aby do konce roku udržel svou
firmu v zisku

Hubené měsíce. Majitel Z-Group Zdeněk Zemek bude mít co dělat, aby do konce roku udržel svou firmu v zisku Zdroj: archiv / euro

Na letošní čtvrté čtvrtletí se firmě snížily objednávky o pětinu. Přestávku v ocelářské konjunktuře letos věští i mezinárodní statistiky.

Ještě v polovině roku hlásil hutnický holding Zdeňka Zemka Z-Group růst tržeb a zisk 110 milionů korun. Teď to vypadá, že na konci roku bude firma v plusu jen s vypětím všech sil. „Hutnická konjunktura skončila ke konci září. Hodnota zakázek na letošní čtvrté čtvrtletí klesla o pětinu,“ říká Zemek.

Důvodem nižšího odbytu trubek, které Z-Group vyrábí, jsou velké zásoby tohoto materiálu u velkoobchodníků. Další zásoby teď nakupovat nechtějí. Částečně i kvůli tomu, aby kvůli trubkám, které jsou nyní levnější, nemuseli přeceňovat na konci roku své zásoby. „Obchodníci ale tvrdí, že se zboží prodává dobře. Věříme, že od začátku příštího roku se nynější trend zase obrátí,“ dodává Zemek.

O poklesu hutní výroby v letošním roce hovoří i mezinárodní statistiky. Kvůli nižší poptávce, klesajícím cenám a větší mezinárodní konkurenci velcí producenti oceli letos snížili produkci, všímá si pololetní report OECD.

Pokles hodnoty zakázek holdingu Z-Group na letošní čtvrté čtvrtletí je 20 procent

Pro zbytek letošního roku vidí negativně výhled oboru výroby trubek také investiční společnost Zacks Investment Research, částečně kvůli menší spotřebě v těžbě ropy a plynu. Pro rok 2016 však předpokládá oživení.

Z-Group zaznamenala propad objednávek u všech druhů výrobků. „Nemáme žádný specifický výrobek, který by měl vlastní životní cyklus,“ vysvětluje Zemek. V ocelárnách se nyní snaží vylepšit portfolio vyráběných trubek. Dokončuje se výběrové řízení na novou linku ve Válcovnách trub Chomutov, která přinese kromě zlepšení parametrů výrobků také úspory nákladů za energie a nižší emise.

Hodnota investice by se měla pohybovat kolem 300 milionů korun. „Dolaďujeme také vývoj výroby nerezových trubek. Zkoušky budeme provádět ve čtvrtém čtvrtletí,“ říká majitel Z-Group. Jako lék na slábnutí trhu však Zemek tento sortiment nevidí.

Odvolává se na příklad velkého německého výrobce nerezových trubek Salzgitter Mannesmann. Tomu se za letošní první pololetí propadla hodnota nových zakázek více než o pětinu.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala: Ostravsko má to nejhorší před sebou