Ocelářský tendr ČEB bude řešit policie

Vysoké pece v Třineckých železárnách

Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

Představitelé ukrajinských oceláren KVV Group podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Podání se týká tendru na prodej pohledávky České exportní banky vůči slovenským ocelárnám Slovakia Steel Mills. Podle Ukrajinců byla soutěž opakovaně zmanipulována. Podání trestního oznámení potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Česká exportní banka půjčila v roce 2007 slovenským ocelárnám 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologie dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun. Česká exportní banka proto vypsala tendr na prodej pohledávky, která vznikla nesplácením úvěru.

O pohledávku se ucházeli akcionáři J&T, Arca Capital a ukrajinská KVV Group. Ani na tři pokusy ale soutěž nikdo nevyhrál. Ukrajinci si teď stěžují, že neuspěli, ačkoli nabídli o 25 milionů eur více než druhá Arca Capital. Tendr považují za zmanipulovaný.

Tendr prý zmanipulovali soupeři KVV Group

Ukrajinská skupina má rovněž za to, že manipulování tendru domluvili její konkurenti v soutěži. KVV Group má prý k dispozici SMS zprávy, ve kterých Pavol Krúpa z Arca Capital otevřeně přiznal, že zastupuje partnera J&T Mária Hoffmanna s cílem odkoupit problematickou pohledávku České exportní banky. V těchto zprávách prý Pavol Krúpa navrhuje zástupcům KVV Group setkat se v Praze s akcionáři J&T za účelem dohody schématu zmanipulování tendru na prodej dané pohledávky.

Česká exportní banka se k obviněním nechtěla vyjádřit. „Banka plně respektuje platný český zákon o bankách včetně požadavku dodržovat bankovní tajemství. Nepřísluší jí proto vyjádřit se k jakýmkoli spekulacím na adresu klientů,“ řekl mluvčí České exportní banky Petr Križan.

Naopak spolumajitel slovenských oceláren Mário Hoffmann po zveřejnění obvinění na internetové stránce biztweet.eu označil tvrzení KVV Group za záměrně nepravdivé. Jde prý o konkurenta Slovakia Steel Mills a sám zvažuje podání trestního oznámení na KVV Group.