Odboráři dceřiných firem Tatry chystají stávku. Žádají víc peněz

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Odboráři společností Taforge a Tafonco, dceřiných firem společnosti Tatra Trucks, jíž patří kopřivnická automobilka Tatra, budou ve čtvrtek 23. října hodinu výstražně stávkovat. Důvodem je, že zaměstnavatel přes doporučení zprostředkovatele odmítá požadavky odborářů mimo jiné na zvýšení mzdy. Mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek uvedl, že odboráři požadují změny, přestože v obou dceřiných společnostech je uzavřena platná kolektivní smlouva, kterou zaměstnavatel plně dodržuje.

Od konce května jsou odboráři ve stávkové pohotovosti. Odboráři požadují navýšení tarifní složky mzdy o 500 korun měsíčně od 1. ledna 2014 a opětovné zavedení týdenního rehabilitačního pobytu s poskytnutím pracovního volna pro oprávněné zaměstnance na rizikových pracovištích. Firmy vyrábějí odlitky a výkovky pro další průmyslová odvětví.

„Cílem stávky je dosáhnout dohody v nárůstu mezd a v opětovném zavedení rehabilitačních pobytů každý rok. Se stávkou souhlasilo 114 zaměstnanců Taforge a 236 zaměstnanců Tafonco,“ uvedl místopředseda Odborového svazu KOVO Jaromír Endlicher. Součástí hodinové výstražné stávky bude mítink stávkujících zaměstnanců.

Čírtek uvedl, že zaměstnavatel navrhl odborářům v dceřiných společnostech navýšení na principu motivační složky, ale ti trvají na tarifním navýšení mezd. Kolektivní smlouva platná do roku 2015 přitom podle mluvčího výslovně stanoví, že nárůst mezd je možný pouze formou motivační složky.

Automobilky se stávka nedotkne

Mzdy v kovárně Taforge a slévárně Tafonco jsou podle Čírtka na úrovni srovnatelných firem. „Vedení obou dceřiných společností trvá na tom, že v současné situaci a s ohledem na zachování pracovních míst v dceřiných společnostech není tarifní zvýšení mezd možné. Obě dceřiné společnosti jsou navíc podinvestované, na hranici ziskovosti a nacházejí se v restrukturalizačním procesu,“ uvedl mluvčí. Připomněl, že slévárna a kovárna byly budovány v situaci, kdy automobilka vyráběla přes 10 tisíc vozidel ročně, zatímco v současnosti většinu jejich produkce tvoří dodávky pro zákazníky mimo Tatru.

Čírtek zdůraznil, že samotné automobilky se výstražná stávka netýká ani nijak neovlivní její výrobu. „V automobilce byla nedávno uzavřena dohoda o mírném navýšení mezd, které není tarifní, ale je vázáno na kvalitu plnění úkolů,“ uvedl Čírtek.

Společnost Tafonco dodává odlitky z litiny, oceli a slitin hliníku firmám z automobilového, stavebního a strojírenského průmyslu. Taforge nabízí široký sortiment výkovků různých hmotností pro automobilovou výrobu i další oblasti.

Zaměstnance obou společností sdružuje základní organizace OS KOVO Metalurgie Tatra. Obě firmy jsou dceřinými společnostmi firmy Tatra Trucks, kterou vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Tatra Trucks v loňském roce zadluženou automobilku Tatra získala v dražbě.