OKD požádalo o 723 milionů na útlum Dolu Paskov, Babiš je proti

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Důl Paskov
Důl Paskov
Důl Paskov
Důl Paskov, ilustrační foto
Sídlo OKD v Ostravě
10
Fotogalerie

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov ve výši až 723 milionů korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovšem s dalšími penězi pro OKD nepočítá.

O státní pomoc požádala firma dopisem adresovaným ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Vláda už letos OKD jako pomoc poskytla úvěr 700 milionů korun. Peníze měly jít na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu, sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Babiš doufá v to, že firmu koupí seriózní soukromý investor, který ji bude dlouhodobě provozovat. "Pevně doufám, že si OKD koupí seriózní strategický privátní investor, který bude firmu dlouhodobě provozovat. Ministerstvo financí s dalšími penězi mimo dohodu s Priskem pro OKD nepočítá," míní Babiš.

OKD oznámilo, že ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku zavře k 31. březnu 2017. Peníze, o které nyní firma požádala, jí při tom mají pomoci. "Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Uvedl, že 477 milionů korun bude OKD potřebovat na samotnou technickou likvidaci dolu. Původně odhadované náklady na útlum se přitom podle Čelechovského podařilo managementu firmy reálně snížit zhruba o 40 procent.