Okenáři z Window Holdingu po záchraně expandují, převzali partnerské sítě

Energeticky úsporná čtyřvrstvá okna

Energeticky úsporná čtyřvrstvá okna Zdroj: CTK

Největší tuzemský hráč ve výrobě oken Window Holding se po letošní změně akcionářů a vyřešení starých dluhů znovu pouští do expanze. Vedle tradičního sortimentu začala firma nově vyrábět také dveře a stínící techniku, a to převzetím sítí dosavadních obchodních partnerů.

„Nechtěli jsme v nových segmentech začínat od nuly, ale současně nejde o klasické akvizice. Naši obchodní partneři se rozhodli ukončit podnikání a my přebíráme jejich sítě,“ řekl server E15.cz člen představenstva skupiny Jan Čajan.

Vedle rozšiřování obchodní sítě firma spřádá plány na nové investice v řádu desítek milionů korun. V Lázních Toušeň například hned vedle své dosavadní továrny postaví spolu s jedním ze svých sklářských dodavatelů nový společný závod. Tržby holdingu se letos zvýší zhruba na 1,4 miliardy korun. Provozně bude skupina v plusu. „Zisk nám kazí jen účetní operace,“ dodal Čajan.

Window Holding dali v roce 2008 dohromady investoři z okolí Wood & Company. S původními velkými plány ale zamával propad stavebnictví. Na rozdíl od velké konkurenční firmy AQ Okna, která krizi nepřežila, se Window Holding dočkal lepších časů, ačkoli pro původní vlastníky ziskovým projektem nebyl. Novým majitelem společnosti jsou slovenští investoři.

Ziskovost výrobců oken je na nule, říká Jan Tušl z Window Holding