Omnipol koupil Eru, získal tak sledovací technologie

Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. ERA Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International.  Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.

Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. ERA Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.

Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí technologie pro pasivní sledování a analýzu leteckých, pozemních i námořních objektů. ERA Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.

Omnipol se v minulosti zaměřoval hlavně na dodávky civilních a vojenských monitorovacích a průzkumných zařízení. Nyní se ale začal věnovat i sledovacím technologiím, založeným na principu radarově neviditelné technologie stealth.

Ve výběrovém řízení měl Omnipol silnou zahraniční konkurenci. „Hlavním smyslem této akvizice bylo zejména zachování všech poslední dobou poněkud ohrožených výrobních schopností společnosti ERA i do budoucna a vrácení unikátní, špičkové technologie po ne zcela vydařených zahraničních investičních projektech do českých rukou a pod plnou kontrolu českého zákonodárství,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Omnipolu Michal Hon.

Pardubická ERA by podle něj měla i nadále zajišťovat servis a modernizaci sledovacích systémů dodaných české armádě i zahraničním zákazníkům. „Přirozeně, že získání této klíčové technologie významně přispívá k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů,“ podotkl Hon. Podle generálního ředitele společnosti ERA Vladislava Hofmana pardubická firma díky začlenění do skupiny Omnipol posílí pozici na světovém trhu i mezi poskytovateli navigačních letových služeb a dodavateli vojenských sledovacích systémů.

Společnost Era Pardubice v uplynulých letech několikrát změnila vlastníka. V roce 2006 se stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation. O dva roky později pak pardubickou firmu koupila americká SRA International. Posledním vlastníkem firmy ERA Pardubice byla podle údajů z obchodního rejstříku společnost Rannoch CZ, která patří americké společnosti ERA Systems.

ERA vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Omnipol vznikl v roce 1934 jako mezinárodní síť obchodních zastoupení Škody Plzeň. Po druhé světové válce byla firma podnikem zahraničního obchodu, který byl přímo řízen ministerstvem, a do roku 1989 monopolním vývozcem a dovozcem letecké a vojenské techniky. V roce 1991 se podnik transformoval a následně byl částečně privatizován. Majoritními vlastníky Omnipolu jsou podnikatelé Martin a Petr Hávovi, z nichž každý na konci loňského roku ve firmě držel podíl 29 procent.

Omnipol loni především díky dovozu čtyř španělských transportních letounů CASA C-295 pro českou armádu takřka zšestinásobil tržby za prodej zboží na rekordních 4,858 miliardy korun. O rok dřív utržil 873 milionů korun. Zisk Omnipolu ale klesl z 32 milionů korun v roce 2009 na loňských 23,5 milionu korun.