OMV a Abú Dhabí jednají o vytvoření chemického obra s hodnotou 30 miliard dolarů

Chemička Borealis na předměstí Vídně

Chemička Borealis na předměstí Vídně Zdroj: profimedia.cz

Rakouský petrochemický koncern OMV a Abú Dhabí jednají o spojení společností Borouge a Borealis, jejichž spojením by vznikl výrobce chemikálií a plastů s hodnotou 30 miliard dolarů, píše agentura Bloomberg. K dohodě může dojít už během následujících týdnů.

Rozhovory probíhají už několik měsíců, uvádějí zdroje Bloombergu. Diskuze se vedou o ocenění i o vlastnické struktuře budoucí skupiny. Zúčastněné společnosti jsou už nyní značně propojené. Ve vídeňské firmě Borealis drží OMV podíl 75 procent, zbytek vlastní pirátská státní společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Borouge je pak společným podnikem firem ADNOC a Borealis, s jejími akciemi se navíc obchoduje na burze v Abú Dhabí.

Tržní hodnota společnosti Borouge dosahuje 22 miliard dolarů. Diskuze se nyní vedou o určení hodnoty Borealisu, která by se měla pohybovat kolem deseti miliard dolarů. Od toho se má odvíjet velikost podílů OMV a ADNOC ve spojené společnosti. Rakušané usilují o to, aby oba dominantní vlastníci měli stejně velký podíl. OMW také preferuje, aby nová firma měla sídlo ve Vídni a akcie zalistované v Abú Dhabí, uvádějí zdroje Bloombergu.

OMV loni oznámila plán své přeměny z dominantně petrochemického podniku na šířeji rozkročené podnikání zaměřené na chemický průmysl, recyklaci a na budování infrastruktury pro elektromobily. Na začátku roku OMV potvrdila, že zvažuje prodej některých výrobních závodů a těžebních ložisek.

O diverzifikaci se snaží i ADNOC, která je nyní dominantním těžařem ropy v celých Spojených arabských emirátech. Společnost uvedla, že hodlá investovat 150 miliard dolarů nejen do rozvoje těžby ropy a zemního plynu, ale i do chemického průmyslu.

OMV dlouhodobě působí i na českém trhu, provozuje zde síť čerpacích stanic. Svou pozici zde ale v minulosti výrazně omezila, když většinu poboček prodala konkurenční Benzině.