OMV lobbuje za South Stream: Evropa bez ruské energie je nereálná

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Je nereálné si myslet, že Evropa by se mohla zcela odstřihnout od dodávek energie z Ruska. Uvedl to generální ředitel rakouské energetické skupiny OMV Gerhard Roiss. Roiss současně vyzval k urychlení jednání o schválení navrhovaného plynovodu z Ruska South Stream.

V úterý na návštěvu Rakouska přijede ruský prezident Vladimir Putin. Během této návštěvy OMV a ruská plynárenská firma Gazprom podepíší smlouvu o výstavbě plynovodu South Stream na území Rakouska, na které se strany dohodly v dubnu.

„Třetina našeho plynu pochází z Ruska, v některých regionech je to dokonce 100 procent,“ upozornil Roiss v rozhovoru pro list WirtschaftsBlatt a dodal, že na oplátku Evropa posílá do Ruska své automobily a stroje. Podle něj by se z ekonomické integrace neměla dělat politická otázka, protože na této spolupráci závisí další prosperita země.

South Stream má přivádět plyn z Ruska přes Černé moře a Balkán do západní Evropy. Obejde tak Ukrajinu. Podle současných plánů má začít přepravovat plyn od prosince 2015. Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream | E15

Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

„Když můžeme získat velké množství plynu z určitého regionu, pak bychom měli dát investorům šanci na výstavbu plynovodu. Jednání o plynovodu South Stream by tak měla být urychlena a ne uložena k ledu,“ dodal Roiss. Poznamenal však rovněž, že souhlasí s tím, že projekt by měl být v souladu s evropským právem.

Brusel je proti

EU pozastavila schvalovací proces pro výstavbu plynovodu po ruské anexi Krymu letos v březnu. Evropská komise pak rovněž varovala, že plynovod zřejmě nesplňuje pravidla, která zakazují dodavatelům plynu mít rovněž kontrolu nad plynovody.

Plánovaná kapacita rakouské části je 32 miliard metrů krychlových ročně. OMV již dříve uvedla, že jejím cílem je získat nutná povolení pro výstavbu do konce roku 2015 a rakouská část plynovodu by měla být plně uvedena do provozu do ledna 2018.

Závislí zůstaneme