Opozice chtěla hlavu Fica kvůli obchodu s Křetínským

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenská opozice se včera pokoušela odvolat premiéra Roberta Fica kvůli kauze kolem Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Emotivní schůze pokračovala až téměř do sedmé hodiny ranní, pokračovat bude dnes večer. V parlamentu má však pohodlnou většinu vládní Smer, jde tak o předem neúspěšnou akci Ficových odpůrců.

Stát se rozhodl do konce roku převzít 49procetní podíl v mateřské společnosti SPP od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniela Křetínského, čímž ji celou ovládne. Fico slibuje zachování cen plynu pro domácnosti, na což voliči zřejmě uslyší. „Je to oficiální politika vlády Slovenské republiky,“ řekl premiér. Opozice vládě vytýká nevýhodnost obchodu, stát podle ní zbytečně přebírá ztrátovou a zadluženou společnost. Kritici míní, že by kabinet udělal lépe, kdyby vyjednal v Moskvě lepší ceny a podmínky dodávek suroviny.

O svolání mimořádné schůze požádali Ficovi odpůrci poté, co se objevila informace, že vládní podklady pro převzetí údajně připravovala skupina J&T, která je spolumajitelem holdingu. Kauza je však širší, znovu se vytahují informace ze spisu Gorila. Média se také zajímají o majetek šéfa úřadu vlády i ministra hospodářství Tomáše Malatinského, jenž prý například pronajímá nemovitost Jaroslavu Haščákovi ze skupiny Penta. Dostává tak údajně více peněz než z ministerského platu.

Iniciátor schůze, exministr vnitra Daniel Lipšic, tvrdí, že ministři jsou jen lokajové finančních skupin. „Obyčejní zloději dělají podvody s DPH, tato vláda dělá podvody s EPH,“ rýmoval Lipšic a ptal se členů kabinetu, za koho ve vládě jsou. „Strana Smer-SD je finanční skupinou prorostlá jako dobrá slanina,“ dodal.

Premiér Fico tvrdí, že dokumenty vnikly při normální komunikaci mezi akcionáři, nevidí na tom nic zvláštního. Pokud někdo může za vstup finančních skupin do SPP, tak je to pravice, která v minulosti umožnila jeho privatizaci, zdůraznil.
Poslanci Smeru po projevu Fica odešli ze sálu. Zasedání parlamentu narušovali pokřiky aktivisté na galerii, balkon byl nakonec vyklizen.

Smer nemá většinu
Kdyby se v současnosti konaly volby, nemohl by Smer vládnout sám, vyplývá ze včera zveřejněného průzkumu agentury Focus. Sociální demokracie by získala 36,2 procenta hlasů, od května si pohoršila téměř o pět procent. Musela by hledat partnera mezi pěti středopravými stranami. Na druhém místě by skončilo Křesťanskodemokratické hnutí (KHD) s téměř dvanácti procenty. Strana Nová většina-Dohoda Daniela Lipšice by se do parlamentu s 4,6 procenty nedostala.