Padl další dodavatel. Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila Ray Energy

PRE Jungmannova, fronta

PRE Jungmannova, fronta Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kolibřík energie
Zdražování energií
PRE Jungmannova, fronta
PRE Jungmannova, fronta
PRE Jungmannova, fronta
9
Fotogalerie

Energetická krize si vyžádala další oběť. Po Bohemie Energy, Kolibřík Energie a A-Plus končí další dodavatel energií Ray Energy. Ta oznámila, že ukončí činnost během úterý. Zákazníci automaticky nepřejdou k dodavatelům poslední instance, ale osloví je SPP CZ, informovala CNN Prima News.  Do pátku by měla poslat nabídku a zajistit převod odběrného místa. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodává Ray Energy energie téměř třem tisícům zákazníků.

„Stále jsme věřili, že se nám současnou situaci na energetickém trhu podaří překonat. Čekali jsme, že ve chvíli, kdy do Evropy začne proudit plyn z Ruska, začne se celý energetický trh postupně stabilizovat. Naše předpoklady se nenaplnily,“ uvedli v dopise zákazníkům majitelé Ray Energy Petr Soustružník a Iveta Bicková. „Fungování za takto nepředvídatelných podmínek pro nás již nadále není možné,“ doplnili.

Ray Energy podle dat OTE dodávala elektřinu 2498 zákazníkům, plyn 478 odběratelům, řadí se tak mezi menší dodavatele. Oznámení o ukončení dodávek obdržel operátor trhu od společnosti v úterý v 15:40.

Firma svým zákazníkům zajistila možnost dodávek energií od společnosti SPP CZ místo toho, aby skončili u dodavatelů poslední instance. Do pátku by měla firma zákazníkům zaslat nabídku. "Nabídka je však platná pouze jeden obchodní den, proto je nutné na ni reagovat rychle,“ upozorňují majitelé své klienty.

SPP spadá jako dceřiná společnost největšího slovenského dodavatele energií Slovenského plynárenského priemyslu. Skupina SPP dodává zemní plyn v České republice a na Slovensku více jak 1,3 milionu zákazníků, od domácností až po velkoodběratele. Podle dat OTE dodává SPP v ČR elektřinu 2707 zákazníkům, plyn 16 820 odběratelům.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

Ray Energy je tak již několikátým dodavatelem energií, kteří od poloviny října oznámili ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 tisícům klientům, skončil také Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy.