Padla Česká energie, firma záhadného podnikatele Ladislava Drába

Elektřina

Elektřina

plyn
zemní plyn
3
Fotogalerie

Megalomanské plány českého energetického podnikatele Ladislava Drába stáhly ke dnu obchodníka s energiemi Česká energie. Firma, která patří do Drábovy skupiny CE Group, přestala svým sedmi tisícům zákazníkům dodávat elektřinu a plyn. Dodávky domácnostem převezmou nyní regionální dominantní hráči jako ČEZ Prodej, E.On, innogy, Pražská plynárenská či Pražská energetika v režimu dodávek poslední instance. 

Firmy si musely do pondělního rána najít nového dodavatele. „Jsem přesvědčen, že všichni zákazníci České energie od konkurenčních obchodníků dostali hned akční nabídky. Každý úpadek obchodníka je totiž šance pro získání nových zákazníků,“ říká Jiří Gavor, šéf Asociace nezávislých dodavatelů energie.

Česká energie dlouhodobě neplatila za služby distribuční soustavy společnosti ČEZ Distribuce. „Tento dluh i přes řadu jednání stále rostl, proto jsme s firmou ukončili smlouvu o poskytování služeb,“ říká Roman Gazdík, mluvčí ČEZ Distribuce. Proto firma na území, které ČEZ Distribuce pokrývá, přestal dodávat zákazníkům elektřinu.

 

O pozastavení činnosti České energie v oblasti dodávek plynu informoval Operátor trhu s energiemi. „Společnost Česká energie nám doručila oznámení o pozbytí možnosti dodávat plyn,“ potvrdil Michal Ivánek, člen představenstva OTE. Vyjádření obchodníka, který loni skončil se ztrátou 16,5 milionu korun, se deníku E15 nepodařilo získat.

Za úpadkem České energie se podle informací z trhu skrývá krach Drábových plánů na stavbu plynového zásobníku na Vysočině. Sestra České energie, společnost GSCeP, která měla zásobník stavět, je od května v konkurzu. Dluží obchodníkovi přes 12 milionů korun.

Jenže existenci pohledávky popřel insolvenční správce dohlížející na úpadek GSCeP, kterou je společnost Koppa. Ve svém vyjádření píše, že Česká energie neprokázala, že by dvakrát šest milionů korun GSCeP skutečně půjčila. Peníze totiž skončily na soukromých účtech Ladislava Drába a Zdeňka Kročáka.

Projekt podzemního zásobníku se týká také dalšího člena CE Group, společnosti Česká plynárenská. Té dluží GSCeP 235 milionů korun. Jenže insolvenční správce ani tuto pohledávku neuznal. Tvrdí, že peníze neprošly řádně účetnictvím GSCeP. Česká plynárenská sice peníze převedla na účet GSCeP, ale ty pak měl z účtu vybírat Dráb.

Zásobník přitom není jediným Drábovým velkoprojektem. Chtěl například stavět plynovod mezi Českem a Rakouskem, kterému dal jméno Mozart. Experti o jeho smysluplnosti a hlavně jeho uskutečnění pochybovali.

ČEZu nabídl Dráb za odkup černouhelné elektrárny Dětmarovice nereálných sedm miliard korun. Proslavil se také tím, že zaplatil za neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera dluhy z předvolební kampaně a následně ho zaměstnal v CE Group.