Panasonic chce prý omezit výrobu a propouštět

Panasonic

Panasonic

Japonský výrobce elektroniky Panasonic Corp. omezí výrobu plazmových televizních obrazovek a propustí zhruba 1000 zaměstnanců. Důvodem je silná konkurence dalších asijských firem, jako Samsung Electronics. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Podle zdroje chce Panasonic do konce fiskálního roku, tedy do konce března 2012, ukončit výrobu ve své továrně v západním Japonsku. Závod byl dokončen v prosinci 2009 a jeho měsíční kapacita je 330.000 panelů pro obrazovky s úhlopříčkou 42 palců (zhruba 107 cm). Firma rovněž zvažuje prodej závodu na výrobu obrazovek z tekutých krystalů v prefektuře Čiba.

Mluvčí firmy ke zprávě uvedl, že Panasonic zvažuje různé možnosti budoucnosti výroby obrazovek. V tuto chvíli však nemá nic, co by mohl oznámit.

Panasonic v dubnu uvedl, že v příštích dvou letech propustí 17.000 zaměstnanců a uzavře desítky továren. Cílem tohoto kroku je snížení nákladů a odstranění překrývajících se aktivit po převzetí konkurenční firmy Sanyo. V červenci společnost oznámila, že ruší svůj roční cíl výroby televizorů a místo toho se zaměří na zisk. Panasonic plánoval vyrobit 25 milionů televizorů.

Japonské výrobce televizních obrazovek, ke kterým patří také Sony a Sharp, trápí konkurence jihokorejských výrobců Samsung a LG. Jejich situaci zhoršil růst jenu vůči předním světovým měnám.