Panasonic vybředl ze ztrát, prudce mu stoupl zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Japonskému výrobci elektroniky Panasonic stoupl provozní zisk v posledním finančním roce o 90 procent na 305,1 miliardy jenů, v přepočtu 59 miliard korun. Je to více, než se čekalo. Firma lepší výsledek připsala zlepšení neziskových aktivit, ale i omezování těch nákladů, které nejsou závislé na množství výroby.

Panasonic podle dnešního sdělení předpokládá, že zisk mu poroste i v tomto roce, ale mnohem pomaleji než dosud.

Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že konglomerát za poslední rok do konce letošního března vytvoří provozní zisk 292 miliard jenů.

Vývoj akcií Panasoniku za poslední 4 roky:akcie Panasonikuakcie Panasoniku | Yahoo Finance

Zpět v černých číslech

Čistý zisk za finanční rok dosáhl 120,4 miliardy JPY (23,3 miliardy Kč). Po dvou letech těžkých ztrát, které dohromady dosáhly 15 miliard dolarů, se tak společnost vrátila do černých čísel.

Tržby stouply o šest procent, což firma vysvětluje vlivem slabšího jenu, solidním byznysem spojeným s automobilovým průmyslem a vyšší domácí poptávkou po produktech souvisejících s výstavbou domů před dubnovým zvýšením daně z obratu v Japonsku.

Panasonic v uplynulém roce podle médií překvapil investory rychlostí restrukturalizace, která ho má zbavit neziskových aktivit. Firma se stáhla z výroby plazmových displejů, přestala vyvíjet chytré telefony pro spotřebitele a mimo jiné prodala zařízení na výrobu čipů.

Místo toho se hodlá více zaměřovat na průmyslové produkty s vyšší marží, jako jsou třeba autobaterie, podotkl Reuters. Pro aktuální finanční rok do března 2015 konglomerát předpokládá, že mu provozní zisk opět stoupne, a to o 1,6 procenta.