Paříž bude moci blokovat převzetí domácích firem zahraničními subjekty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská bude mít právo zablokovat plány převzetí domácích firem zahraničními subjekty, pokud to bude považovat za strategické. Rozhodla o tom vláda. Případné snahy amerického konglomerátu General Electric o převzetí energetické divize společnosti Alstom jsou tak v ohrožení.

Krok Paříže ihned označil za možný nepřípustný protekcionismus eurokomisař pro vnitřní trh, zatímco francouzské sdružení zaměstnavatelů jej charakterizovalo jako „špatný nápad“.

Vládní výnos rozšiřuje zákon z roku 2005 týkající se obrany a některých dalších sektorů a výrazně zvyšuje možnost státu blokovat zahraniční převzetí v energetice, vodárenství, dopravě, telekomunikacích a zdravotnictví. Podle agentury Reuters se dotýká asi čtvrtiny firem, které figurují v hlavním pařížském burzovním indexu CAC-40.

Právo rozhodovat má ministr průmyslu

Pravomoc rozhodovat o těchto transakcích získá ministr průmyslu, jímž je nyní Arnaud Montebourg. Ten počátkem května vyjádřil nelibost nad nabídkou GE na převzetí části aktiv Alstomu za 16,9 miliardy dolarů (asi 340 miliard korun) a vyjádřil podporu protinabídce německého koncernu Siemens. Alstom si dal čas na rozmyšlenou do konce měsíce.

„Díky této reformě bude mít Francie jasný a účinný právní rámec srovnatelný se situací v řadě dalších ekonomik,“ řekl ministr. „Je to konec laissez-faire,“ dodal. Podle pozorovatelů ovšem v etatisticky naladěné a státní byrokracií ovládané Francii v moderní době nikdy stav volného podnikání neexistoval.

V hlavní roli ekonomický patriotismus

Vládní krok podle Reuters vrací do hry frázi „ekonomický patriotismus“. To byl ve Francii klíčový protekcionistický slogan v minulém desetiletí za konzervativního premiéra Dominiqua de Villepina. Tehdy se Paříž obávala, že americká PepsiCo bude usilovat o převzetí domácího potravinářského giganta Danone.

Rozhodnutí přichází deset dní před volbami do Evropského parlamentu, v nichž zřejmě čeká vládnoucí socialisty drtivá porážka za neschopnost dostat ekonomiku z recese a začít se snižováním vysoké nezaměstnanosti. Velkých zisků by měla podle průzkumů dosáhnout Národní fronta, která vede kampaň za protekcionismus a proti vměšování EU do domácích záležitostí.

Brusel dal najevo, že hodlá prověřit, zda je krok Paříže v souladu s evropskou legislativou, zejména co se týče záruky volného pohybu kapitálu. Francouzský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier řekl, že by bylo „jasným protekcionismem“, pokud by opatření bylo natolik široké, že by vyžadovalo souhlas státu s veškerými firemními převzetími.

Podle zaměstnavatelského sdružení MEDEF vysílá nový výnos zahraničním investorům neblahý signál. „Je to špatný nápad, protože je to velmi defenzivní ve chvíli, kdy potřebujeme být v ofenzívě,“ uvedl šéf sdružení Pierre Gattaz.

Bitva o Alstom