Paříž odhalí budoucnost automobilů, včetně nové Fabie

Nová Škoda Fabia Combi

Nová Škoda Fabia Combi Zdroj: Skoda Auto

Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
10
Fotogalerie
Fotografie nové generace Škody Fabia už otiskla snad všechna česká média, přesto si mladoboleslavská automobilka schovala jedno tajemství na nadcházející pařížský autosalon, který začíná ve čtvrtek 2. října. Světu by se zde měla představit i verze kombi. Fabii v Paříži čeká světová premiéra a nebude zdaleka jediná.

Autosalon ve francouzské metropoli sice dlouhodobě zůstává spíše stranou mediálního zájmu, letos by tomu ale mělo být jinak. Francie je dlouhodobě nakloněna alternativním pohonům vozidel, což je dáno mimo jiné tím, že většinu energie vyrábí z jádra (vozy na elektrický pohon tam dávají, na rozdíl například od Německa, smysl). To se zásadně projevilo i v rozpisu ohlášených světových premiér a konceptů.

Automobilové koncepty se v současnosti vyplatí sledovat bedlivěji, než kdykoliv v minulosti. Auta, která mají ztělesňovat především vize designerů o budoucnosti motorismu, míří na trh čím dál častěji a někdy od jejich premiérového představení do uvedení do prodeje neuplyne ani rok.

Čtěte více o nové Škodě Fabia:

Škodovka kvůli náběhu nové fabie přijme v Boleslavi 800 lidí

Ostřejší hrany a větší kufr: Škoda zveřejnila fotografie nové fabie

To je mimo jiné i případ nové generace vozu Renault Espace, který navazuje na extrémně populární velké rodinné vozy. Koncept, z nějž nový Espace vychází, byl poprvé představen loni ve Frankfurtu. Příznivci alternativních pohonů se mohou těšit například na koncept nového sportovního vozu Lamborghini, který by měl mít buď elektrický, nebo hybridní pohon.

Ve světové premiéře se představí i nová generace Volkswagenu Passat. Jedna z jeho verzí (GTE) bude kombinovat benzinový a elektrický pohon a bude jej možné nabíjet ze zásuvky. V Paříži bude vystavovat zhruba 250 výrobců automobilů z 18 zemí světa.