Páteční výpadek Temelína a Chvaletic stál 71 milionů korun

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: ctk

Paroplynová elektrárna Počerady, která je většinu roku v hibernaci, zachránila ČEZ od škod za desítky milionů korun. Po pátečním výpadku druhého bloku jaderné elektrárny Temelín energetická firma Počerady rychle probudila. Mezi čtvrtou hodinou ranní a páteční půlnocí tak plynové turbíny s výkonem 840 megawattů nahradily většinu z odstavených 1024 megawattů v Temelíně.

„Počerady jsme použili jako záložní zdroj pro udržení bezpečných dodávek elektřiny a pro minimalizaci nákladů na odchylku,“ říká mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Ten je jako každý výrobce odpovědný za takzvanou odchylku, tedy rozdíl mezi plánem výroby na další den a skutečně dodanou elektřinou do sítě. Kvůli výpadku v Temelíně firma nemohla plán splnit. Cena za odchylku, tedy jakási pokuta, se přitom v pátek vyšplhala na 355 eur za nedodanou megawatthodinu. V obvyklých dnech odchylka stojí čtyřikrát méně.

ČEZ zatím náklady na páteční událost, kdy v tuzemsku chyběl dostatečný výkon a provozovatel soustavy ČEPS musel elektřinu pro stabilizaci sítě dovážet z Rakouska a z Německa, vyčísleny nemá. Podle předběžných odhadů půjde o nižší desítky milionů korun za odchylku. Její hodnota v celé síti za celý den dosáhla podle údajů Operátora trhu s elektřinou 71 milionů korun. O tu se spolu s ČEZ podělí menší částí také Elektrárna Chvaletice, kterou v pátek postihl výpadek jednoho ze čtyř bloků s výkonem 200 megawattů.

Horší je ztráta na marži, tvrdí ČEZ

„Podstatnější bude pro ČEZ ztráta na marži, protože jaderné elektrárny jsou nejekonomičtějším zdrojem. Tu je ale předčasné vyčíslovat, protože odstávka ještě neskončila,“ dodává mluvčí ČEZ. Počeradskou elektrárnu, kterou ČEZ postavil za 17 miliard korun, ale kvůli nízkým cenám elektřiny se mu ji nevyplatí provozovat, používá jako záložní zdroj. I když je nová elektrárna schopná poskytovat ČEPS podpůrné služby pro stabilizaci sítě, zatím ji ČEZ k tomuto účelu nepoužíval, uvádí mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

ČEZ v pátek nastartoval Počerady letos teprve pošestnácté. V předchozích případech paroplynovým zdrojem vykrýval zimní a letní špičky, kdy se cena elektřiny na denním trhu přehoupla přes 50 eur za megawatthodinu, tedy na více než 1,5násobek běžné úrovně.

Výpadek Temelína kromě přenosové soustavy zahýbal i s trhem s elektřinou. Na vnitrodenním trhu, kde výrobci a obchodníci nakupují a prodávají na příští hodinu, se cena vyšplhala přes pět tisíc korun za megawatthodinu. Běžně se prodává mezi jedním a dvěma tisíci.