Pegas má za sebou úspěšný start roku, pomohl náběh výroby v Egyptě

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens ze Znojma se po zveřejnění čtvrtletních výsledků stal zřejmě nejúspěšnějším titulem české výsledkové sezony. Firma totiž za první tři měsíce roku zvýšila čistý zisk meziročně o 86 procent na 5,5 milionu eur a růst vykázala i v tržbách. Těm pomohly vyšší prodeje díky produkci z nové výrobní linky v Egyptě, která v lednu přešla do standardního provozu.

„Dařilo se nám v oblasti prodeje. Nad očekávání jsme snížili skladové zásoby hotových výrobků v našich českých závodech a tento fakt významně podpořil hospodaření,“ vysvětlil generální ředitel Pegasu. Výnosy společnosti v prvním čtvrtletí stouply o 17,8 procenta na 58,8 milionů eur (1,6 miliardy korun).

„Výsledky byly nad očekáváním trhu a jsou dobrým základem pro dosažení ročních cílů společnosti, i když v dalších čtvrtletích nebudou meziroční nárůsty tak závratné, neboť loňský srovnávací základ postupně poroste,“ míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Zároveň dodal, že stabilní koruna během prvních třech měsíců roku prakticky nezatížila výsledky společnosti kurzovými ztrátami. „Pegas je po dnešním zveřejnění čtvrtletních výsledků asi nejúspěšnějším titulem české výsledkové sezóny letošního prvního kvartálu,“ doplnil Hlinomaz.

Vývoj akcií Pegasu na pražské burze za posledních 5 let:Graf 29. 5. 2014.Graf 29. 5. 2014. | vagaday@mf.cz

V ukazateli EBITDA, tedy zisku před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhla společnost výše 12,3 milionu eur (338 milionů korun), což znamená nárůst o 21,8 procenta. Tento výsledek je v souladu s výhledem zveřejněným na počátku roku.

Pegas letos hodlá vyplatit dividendu 1,10 eura (30,2 Kč) za akcii, celkem 10,2 milionu eur (280 mil. Kč). Rozhodnutí musí schválit valná hromada, která se koná 16. června v Lucembursku.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s výrobními firmami ve Znojmě a Bučovicích. S jeho akciemi se obchoduje na burzách v Praze a ve Varšavě. Vyrábí jak materiály pro dětské pleny či inkontinenční výrobky, tak pro zemědělství či stavební průmysl. Loni výrazně zvýšil počet zaměstnanců, na konci roku jich měl 574, což je o 120 více než o rok před tím.

PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta