Pegasu klesá čistý zisk, ve třetím čtvrtletí spadl o 33 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Čistý zisk textilního výrobce Pegas Nonwovens za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl 419,1 milionu korun, což je meziroční pokles o 7,6 procenta. Výnosy za první tři čtvrtletí stouply meziročně o 15,6 procenta na 3,2 miliardy korun. Skupině ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk, a to o 33 procent.

Klíčovou roli ve vývoji výnosů od ledna do konce září sehrál pokračující růst cenových indexů polymerů. „Ceny polymerů rostly od počátku roku 2010 až do dubna 2011, poté se stabilizovaly a od června tohoto roku došlo k jejich významnému poklesu,“ uvádí firma.

Čistý zisk Pegasu Nonwovens v třetím čtvrtletí dosáhl 141,4 milionu korun, což je meziročně o 33,3 procenta méně. Výnosy se naopak vyšplhaly na 1,1 miliardy korun, což je o 7,9 procenta více než ve stejném období loňského roku.

„Výsledky jsou ve shodě s odhady na provozní úrovni a čistém zisku, tržby jsou proti konsensu mírně nižší. Management podle očekávání potvrzuje svůj celoroční výhled na meziroční růst zisku EBITDA v intervalu 2-7 procent, i když na spodním okraji tohoto rozpětí,“ hodnotí analytici J&T Banky.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě. V provozních společnostech na Moravě zaměstnává Pegas přes 400 lidí.

Vývoj akcií společnosti na pražské burze za posledních šest měsíců

Vývoj akcií společnosti za posledních šest měsícůVývoj akcií společnosti za posledních šest měsíců | salava@mf.cz

Vývoj akcií Pegas Nonwovens na pražské burze online sledujte