Pegasu Nonwovens klesl zisk o více než 13 procent na 450 milionů

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens za první tři čtvrtletí snížil meziročně výnosy o 1,2 procenta na 169,6 milionu eur (4,6 miliardy korun). Zisk se snížil o 13,5 procenta na 16,8 milionu eur (454 miliony korun). Jedním z hlavních důvodů je negativní vliv mechanismu přenesení cen vstupních materiálů, firma také přecenila svůj opční akciový plán, uvedl mluvčí Jan Židek.

„Přestože se ceny polymerů stabilizovaly, dopad přenosového mechanismu byl stále výrazně negativní. Citelný byl i dopad nižší výroby především kvůli pravidelných odstávek, k jejichž souběhu v tomto čtvrtletí došlo,“ uvedl generální ředitel firmy František Řezáč.

Vliv mechanismu přenesení cen polymerů vyplývá z toho, že firma cenu vstupního materiálu, který nakupuje od rafinerií, přefakturovává na zákazníka s zhruba tříměsíční prodlevou. Letos ceny polymerů, které se odvíjí od ceny ropy, rostly od března do června, kulminovaly v letních měsících a od začátku září zase klesají.

Pozitivně se naopak vyvíjel prodej a tento trend pokračuje i v posledním čtvrtletí. Z dosavadních jednání se zákazníky také vyplývá, že výrobní kapacita je na příští rok téměř vyprodaná. „V našem hospodaření by se do konce roku měl významně promítnout i pokles cen polymerů, které od začátku srpna razantně zlevnily,“ sdělil Řezáč.

Za první tři čtvrtletí také klesl ukazatel EBIDTA (zisk před započtení daní, úroků a odpisů) o 12,7 procenta na 29,7 mil. eur (803 miliony korun). Pokud se její výsledek očistí od přecenění opčního akciového plánu, byl by pokles pouze čtyřprocentní.

Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví

Vzhledem k situaci na trhu i vzhledem ke klesajícím cenám polymerů je výhled firmy do budoucna pozitivní. Uzavřelo také smlouvu na dodávku další výrobní linky pro egyptský závod, do provozu by se měla dostat v roce 2017. Díky ní bude moct firma expandovat na rozvíjející se trhy.

Loni celková produkce se znojemským, bučovickým i egyptským závodem poprvé překonala 100 tisíc tun a výnosy činily zhruba 6,3 miliardy korun. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává 570 lidí.

Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.