Penta definitivně vyhrála spor s bratislavskou teplárnou, získá 700 milionů

Spoluzakladatel skupiny Penta Marek Dospiva

Spoluzakladatel skupiny Penta Marek Dospiva Zdroj: Rasch Jan/Euro

Finanční skupina Penta na Slovensku definitivně uspěla s žalobou v mnohamilionovém sporu proti tamnímu dodavateli tepla. Státem vlastněná společnost Bratislavská teplárenská (BAT) bude muset podle rozhodnutí soudu skupině zaplatit nejméně 28,7 milionu eur (777 milionů korun). Napsal to portál vEnergetike.sk. Prohraný spor prý činnost BAT neohrozí, Penta je připravena přistoupit na úhradu pohledávky ve splátkách.

Spor vznikl kvůli dřívější smlouvě, na jejímž základě měla Bratislavská teplárenská platit za teplo od paroplynové elektrárny bez ohledu na to, zda ho skutečně odebere. Soudní líčení v případu začalo už v roce 2003 - rok předtím, než paroplynovou elektrárnu ovládla Penta.

Nárok finanční skupiny na plnění od BAT loni potvrdil bratislavský krajský soud. Státní firma se pokusila výsledek sporu zvrátit prostřednictvím mimořádných opravných prostředků včetně mimořádného dovolání generálního prokurátora, slovenský nejvyšší soud ale tyto návrhy nyní zamítl.

Teplárna má rezervy

BAT dodává teplo do většiny domácností a institucí ve slovenské metropoli. Teplárna loni hospodařila s čistým ziskem 174 700 eur (4,7 milionu korun) v porovnání se ztrátou 23,56 milionu eur v roce 2013, kdy BAT vytvořila rezervu právě na soudní spor se skupinou Penta.

Prohraný spor činnost teplárny prý neohrozí. „Budeme schopni dodávat sjednaná množství tepla v požadované kvalitě a čase,“ sdělila mluvčí teplárny Jarmila Galandáková.

Penta v reakci uvedla, že je připravena se dohodnout na způsobu, jakým jí teplárna pohledávku uhradí. „Vzhledem k tomu, že již v minulosti jsme projevili vůli dohodnout se s Bratislavskou teplárenskou, i nyní společnosti nabídneme možnost splátkového kalendáře nebo pomoc při zprostředkování bankovního financování závazku společnosti,“ uvedl mluvčí Penty Gabriel Tóth. Skupina se loni rozhodla paroplynovou elektrárnu prodat.

Podezřelá privatizace

Kvůli privatizaci zmíněné paroplynové elektrárny Pentou čelil obvinění z podvodu někdejší slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko. Prokuratura obvinění ale zrušila s odůvodněním, že ministerstvo privatizační smlouvu neuzavřelo.

Privatizace paroplynové elektrárny je zmiňována i v údajném spise tajné služby s názvem Gorila. Ten poukázal na údajné podplácení politiků a úředníků, čehož se měla dopustit Penta. Podle těchto dokumentů prý Pavol Rusko dostal od Penty za privatizaci elektrárny vysoký úplatek, exministr a bývalý spolumajitel nejsledovanější televize Markíza to ale popřel. Penta zase dlouhodobě popírá nekalé jednání, na které poukázal spis Gorila, jehož hodnověrnost ale dosud nebyla potvrzena.