Petrochemickému koncernu Shell vzrostly zisky o 67 procent

Shell

Shell Zdroj: acz

Britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 67 procent na 5,9 miliardy USD (124 miliard korun). Hospodaření výrazně podpořilo oživení cen ropy, vyšší těžby a růst aktivit v oblasti zemního plynu.

Bez mimořádných položek a bez zahrnutí vlivu změny hodnoty zásob zisk stoupl o 42 procent na 5,3 miliardy dolarů, což byl nejvyšší údaj za více než tři roky. Těžba se zvýšila o dvě procenta na 3,839 milionu barelů ropného ekvivalentu denně.

Zisk divize těžby se téměř ztrojnásobil. Zisk segmentu rafinace a prodeje však klesl kvůli nižším rafinérským maržím.

Shell loni koupil firmu BG Group, díky které se více zaměřil na zemní plyn, jenž je méně znečišťující formou fosilního paliva než ropa. Firma také v posledních dvou letech snížila náklady kvůli prudkému poklesu cen ropy. Ty se v lednu 2016 propadly až na 30 dolarů za barel. Od té doby však ropa zdražila a nedávno stoupla až na 75 dolarů za barel, nejvýše od roku 2014. Průměrná cena ropy v prvním čtvrtletí činila zhruba 67 dolarů, což bylo o téměř 25 procent více než ve stejném období loni, napsaly agentury AP a Reuters.