Philip Morris na českém trhu dále ztrácí

Philip Morris,Altria,cigarety,tabák

Philip Morris,Altria,cigarety,tabák

Dodávky tabákového koncernu Philip Morris International (PMI) na český trh se v druhém čtvrtletí propadly téměř o desetinu a tržní podíl firmy se snížil o 2,7 procentního bodu na 42,8 procenta, vyplynulo z dnes zveřejněných výsledků PMI. Celkový prodej cigaret v tuzemsku klesl v tomto období o 4,2 procenta na 5,3 miliardy kusů.

Společnost v Česku dlouhodobě ztrácí tržní podíl hlavně v segmentu levnějších značek. „Tyto poklesy jsou z části kompenzovány posilováním vlajkové lodi skupiny Marlboro,“ vysvětlil analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Čistý zisk celého nadnárodního koncernu se od dubna do června snížil o čtyři procenta na 2,32 miliardy dolarů (kolem 48 miliard korun). Důvodem jsou slabší prodeje.

„Vybraná čísla pro český cigaretový trh ukazují na slabé čtvrtletí pro tuzemskou filiálku PMI zasaženou daňově taženým růstem cen, který se zcela ještě neprojevil během prvních tří měsíců roku. Celkově představená čísla hodnotíme pro akcie Philip Morris ČR jako mírně negativní,“ konstatoval analytik.

Akcie firmy na pražské burze klesly během čtvrtečního odpoledne o 0,83 procenta na 11 480 korun.

Vývoj akcií Philip Morris za posledních pět let:

Vývoj akcií Philip Morris za posledních pět letVývoj akcií Philip Morris za posledních pět let | vagaday@mf.cz