Philips ohlásil nečekanou ztrátu

Philips

Philips

Nizozemský výrobce elektroniky Philips, který minulý měsíc snížil výhled svého zisku, hospodařil ve druhém čtvrtletí s hrubou ztrátou 1,34 miliardy eur. Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali ztrátu 72,8 milionu eur. Příčinou je především přecenění aktiv v divizi osvětlení a zdravotní divizi o 1,39 miliardy eur. Ve stejném období loňského roku firma hospodařila se ziskem 259 milionů eur.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy klesl meziročně z 506 milionů na 370 milionů eur, což je více než analytiky očekávaných přibližně 300 milionů. Společnost oznámila plán zpětného odkupu akcií za dvě miliardy eur. Ty včera zaznamenaly pokles o 3,1 procenta na 17,25 eura za kus.

„Čelíme novým výzvám zatímco se snažíme investovat do nastolení nové kultury podnikání a odpovědnosti,“ uvedl v připraveném prohlášení generální ředitel Frans van Houten. Oznámil také, že společnost již spustila úsporný program, v rámci něhož plánuje ušetřit půl miliardy eur.

Philips se potýká s konkurencí levnějších asijských výrobců elektroniky a slabá důvěra spotřebitelů spojená s pomalým ekonomickým růstem v USA a Evropě snižují poptávku po produktech od televizorů po elektrické kartáčky, i po osvětlovacích systémech pro domácnosti i ulice. Marže v divizi osvětlení se meziročně snížily z 11,3 procenta na 5,7 procenta a prodeje se propadly o čtyři procenta.

Akcie Philipsu reagovaly poklesemAkcie Philipsu reagovaly poklesem | bloomberg