Pilsen Steelu přibývají zakázky, firma chce přijmout desítky lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel, které loni v říjnu odvrátily konkurz, přibývají zakázky. Podnik se 750 zaměstnanci chce do dvou tří měsíců přijmout desítky lidí. Důvěra ve firmu se obnovuje, řekl personální ředitel Pavel Ratislav. Podobně jako dříve jde většina výroby na export.

Loni v říjnu schválil krajský soud reorganizační plán firmy v úpadku; věřitelé i správce tak odmítli konkurz. Plán zatím nenabyl právní moci, protože se dva věřitelé odvolali a rozhodovat bude Vrchní soud v Praze, který není svázán žádnou lhůtou. „Buď potvrdí rozhodnutí soudu prvního stupně a pak se bude dále postupovat podle reorganizačního plánu, nebo ho může zrušit či změnit. Pak by nastala nová situace, kterou lze těžko předvídat,“ řekl insolvenční správce Michal Žižlavský.

Podle něj se tím pro firmu nic nemění. „Výroba funguje normálně. Situaci pořád kontroluje věřitelský výbor a insolvenční správce, kteří schvalují úkony dlužníka,“ řekl správce. Od konce loňského roku fungují finanční toky od VEB Capital ze skupiny ruské Vněšekonombanky, která má u Pilsen Steel většinu uznaných pohledávek věřitelů.

Firma, která pracuje už půl roku bez odstávek, vyplácí mzdy v termínech a platí za odebrané zboží a služby, což potvrdili i oslovení dodavatelé. Letos podle ředitele nechce propouštět.

„Zakázek je dost a snažíme se na ně nabrat kvalifikované lidi do trvalého pracovního poměru. Chceme je zaměnit za externí pracovníky, kteří jsou nestabilní,“ řekl Ratislav. Podle letošního byznys plánu potřebuje konstruktéry, metalurgy, slévače, soustružníky, svářeče, modeláře, jeřábníky a vazače. Podle ředitele je řada profesí „úzkoprofilových“, a není proto jednoduché kvalifikované odborníky se zkušenostmi ve výrobě velkých odlitků a výkovků sehnat. „Ale hlásí se. Spolupracujeme s pobočkami úřadu práce po celé republice. Rozsah náboru bude záviset na nabídkách z trhu práce v celé ČR. V klíčových profesích bychom ihned dokázali využít až 40 nových zaměstnanců,“ vysvětlil.

Zakázky ve slévárně podle ředitele přesahují současné kapacity. „Jde o pracné výrobky. Současný počet zaměstnanců to těžko stíhá,“ uvedl. Hodně vytížená je také ocelárna i kovárna, kde se vyrábí a kovají ingoty pro zalomené hřídele pro energetiku a lodní motory. Zakázky máme na celý leden a také dost na další měsíce, dodal. Vracejí se bývalí odběratelé a firmě už se podařilo sehnat i nové zákazníky.