Pivovarům letos opět klesl výstav, tentokrát kvůli zimě

Inlustrační foto

Inlustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

V letech 2009 až 2010 bojovali tuzemští pivovarníci s nástupem ekonomické krize, kvůli které klesl roční výstav piva během dvou let celkem o téměř 15 procent. Letos se jejich noční můra vrací opět, tentokrát zejména kvůli nepřízni počasí.

Meziročně tak v pololetí klesla výroba piva v tuzemských pivovarech o dvě procenta a celková spotřeba v Česku o čtyři procenta. Loni ve stejném období přitom pivovary zaznamenaly nárůst celkového výstavu včetně exportu o 4,9 procenta a výstavu jen pro Českou republiku o 5,2 procenta.

„Výraznou měrou se na letošním poklesu podílely jak březnové a květnové chladné počasí a červnové povodně, tak zhoršující se ekonomická situace obyvatel,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Na poklesu se podílel zejména červen, kdy celkový pokles výstavu dosáhl 130 tisíc hektolitrů, tedy o 7,5 procenta méně než loni v červnu. Záplavy totiž v Čechách poškodily řadu restaurací a občerstvení, z nichž mnohé musely přerušit provoz i na několik týdnů.

Významnou měrou se na negativních číslech podílí také pokles konzumace míchaných nápojů na bázi piva, označovaných jako beermixy či radlery, jejichž prodej se v červnu meziročně snížil o dvě pětiny. V uplynulých dvou letech přitom jejich spotřeba výrazně stoupala a v podílu na výstavu překonaly i nealkoholické pivo.

„Předběžná čísla za červenec zatím vypadají lépe než první pololetí, ale jaká bude situace do konce roku, se těžko odhaduje. Bude hodně záležet na počasí, které je obzvlášť v tomto období pro prodej piva klíčové,“ dodal Šámal k výhledům pro celý rok.

Zeměpisně ochraňované pivoZeměpisně ochraňované pivo