Plynárenské soustavy chceme propojit, shodlo se Česko a Polsko

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Česko a Polsko se dohodly na dalším pokračování projektu plynovodu Stork II. Nezávazné memorandum o politické podpoře plánovanému vzájemnému propojení plynárenských soustav podepsali na začátku září při summitu visegrádské skupiny a Ukrajiny v polské Krynici premiéři obou zemí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Beata Szydlová, uvedl úřad vlády.

„V polské Krynici došlo k podpisu právně nezávazného memoranda, že obě strany mají zájem realizovat tento projekt do roku 2020,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Více nebylo možné ze strany státní správy udělat, neboť Česká republika není a nebude investorem české části tohoto projektu, dodal Kotrba. Na podpis dohody upozornil server EurActiv.cz.

V textu memoranda vyjádřili předsedové vlád přetrvávající politickou podporu projektu a vůli spolupracovat s evropskými i národními institucemi tak, aby se realizoval, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. Sobotka označil severo-jižní propojení plynárenských soustav Česka a Polska prostřednictvím Stork II na dubnových mezivládních konzultacích obou zemí ve Varšavě za důležité .

Plynovod Stork II byl v roce 2013 zařazen mezi projekty společného zájmu Evropské unie, tedy projekty s přeshraničním přínosem a významem pro celou unii, uvádí úřad vlády. Podle evropské strategie by se měl realizovat do roku 2020 kvůli posílení energetické bezpečnosti EU.

Českým investorem je firma Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku a provozovatelem tuzemské přepravní soustavy. Podle zjištění serveru Euractiv.cz bude muset projekt znovu požádat o spolufinancování z evropských peněz, i když Evropská komise loni v září pro Stork II vyčlenila dotaci 63 milionů eur.

Česká vláda podle serveru na začátku června dostala informace, že se Polsko na projekt chystá uvalit tříleté moratorium. Kabinet proto v červnu zahájil intenzivní diplomatická jednání, která vyvrcholila podpisem memoranda v Krynici.