Plynovod Nabucco se možná postaví, ale mnohem kratší

Nabucco - ilustrační foto

Nabucco - ilustrační foto Zdroj: Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Kolem plánu výstavby plynovodu Nabucco se v poslední době množí spousta otazníků. Generální ředitel klíčového investora – RWE - Jürgen Grossman minulý měsíc uvedl, že by jeho firma mohla od projektu odstoupit. Teď konsorcium pro Nabucco zvažuje, že nový plynovod postaví, významně se ale zkrátí a bude mít menší kapacitu, než se původně plánovalo. Uvádí to internetové stránky listu The Wall Street Journal.

Plynovod Nabucco měl do Evropy přivést plyn z oblasti Kaspického moře a snížit její závislost na dodávkách z Ruska. Původně projekt počítal s plynovodem dlouhým 3900 kilometrů s přepravní kapacitou 31 miliard krychlových metrů plynu ročně, který by začínal na východní hranici Turecka s Gruzií a vedl až do Rakouska.

Nový návrh ale podle listu předpokládá, že by plynovod vedl pouze mezi Bulharskem a Rakouskem a měl pouze poloviční kapacitu. Změna plánu tak reaguje na malé množství plynu, které je nyní v oblasti Kaspického moře k dispozici.

Konsorcium pro výstavbu plynovodu Nabucco, které tvoří německá společnost RWE a šest dalších evropských energetických podniků, již dříve potvrdilo, že zvažuje nové alternativy projektu.

„Propočítáváme několik scénářů, včetně různých možností kapacity a délky plynovodu. Naším preferovaným scénářem nicméně zůstává základní projekt a žádné konečné rozhodnutí ještě nepadlo,“ uvedl v pátek mluvčí konsorcia.

Trasy plynovodů Nabucco a South Stream podle dosavadních plánů

Nabucco má být alternativní trasou pro dovoz plynu do Evropy mimo území Ruska, kterému se výstavba Nabucca nelíbí, a Ukrajiny. Má velkou politickou podporu z EU, protože má snížit závislost EU na ruském plynu. Je však také velmi kontroverzním projektem kvůli své velikosti a nákladům. Situaci mu komplikuje také konkurenční plynovod South Stream podporovaný Ruskem.