Plynovodem Opal poteče i internet

Zdroj: ctk

Německá společnost Wingas, která staví plynovod Opal, pokládá vedle potrubí také optický kabel pro datový přenos. Vedle plynu tak německými vesnicemi potrubím poteče také vysokorychlostní internet, televizní nebo mobilní telefonické připojení. Projekt je zatím v pilotní fázi. Pokud se ale osvědčí, mohl by se teoreticky použít i v Česku, protože plynovod Opal přivádí zemní plyn od pobřeží Baltského moře až k českým hranicím.

Wingas zatím projekt testuje v braniborské vesnici Neukünkendorf nedaleko od Berlína. „Předpokládáme, že v brzké době budou následovat další obce,“ řekl deníku Märkische Allgemeine zástupce Wingasu Ludwig Möhring.

Vysokokapacitní kabel přiložený k potrubí slouží v první řadě k měření a kontrole proudění plynu. Přebytečné kapacity Wingas pronajme dál. Už nyní přenáší současná sít Wingasu různé formy dat, od telefonických hovorů až po televizní signál. Datový přenos sice není hlavním oborem podnikání firmy, ale je ziskový, řekl mluvčí plynového přepravce Nicholas Neu. Rychlost přenosu dat skrz kabel dosahuje až 10 terabitů za sekundu. Kabel je schopný přenášet současně více než 10 milionů mobilních hovorů zároveň.

Podle Wingasu probíhá 470 kilometrů dlouhý plynovod celkem 50 obcemi. O připojení si budou muset rozhodnout sami obyvatelé nebo spíše firmy poskytující internet. „My nabízíme datovou dálnici, přípojku si musejí zajistit obce nebo poskytovatelé,“ řekl Neu.

Více než 470 kilometrů dlouhé potrubí, vedoucí ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s ČR, je napojeno na plynovod Nord Stream. Ten bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky. Po spuštění má Opalem ročně protékat přes 35 miliard kubických metrů suroviny, což odpovídá asi třetině německé spotřeby.