Plzeňská teplárenská vyplatí městu vyšší dividendu než loni

Plzeňská teplárenská

Plzeňská teplárenská Zdroj: ctk

Celkem 235 milionů korun vyplatí na dividendách svému stoprocentnímu akcionáři, městu Plzni, největší dodavatel tepla na západě Čech Plzeňská teplárenská. Dividendy plynou z loňského hospodaření společnosti, která vykázala čistý zisk přes 495 milionů korun. Do městské kasy tak po odečtení daně přijde z dividend asi 200 milionů korun, loni činila hrubá dividenda 176 mil korun a čistá 150 milionů korun, řekl dnes generální ředitel firmy Tomáš Drápela.

O rozdělení dividend rozhodla dnes rada města v pozici valné hromady.Firmě loni klesl čistý zisk meziročně o šest procent, hrubý zisk poklesl o pětinu na 590 milionů korun. Důvodem bylo především výrazné snížení cen silové elektřiny na trhu. Také letos očekává teplárna další pokles hrubého zisku, zhruba na 400 milionů korun. Výnosy teplárny se meziročně zvýšily o 155 milionů korun na loňských 2,697 miliardy korun, tržby za vlastní výrobky a služby se zvedly o tři procenta na loňských 2,329 miliardy korun.

Zvýšení dividend do městské kasy je podle místopředsedy představenstva firmy Jiřího Bise dáno mimo jiné tím, že město potřebuje peníze na rekonstrukci fotbalového stadionu. Zbytek zisku si teplárna ponechá. „Čeká nás bohatý investiční program v příštích letech - když nebudu počítat standardní investice, jako je rozvoj tepelných sítí, zvyšování účinnosti zařízení a další projekty, hlavní investice, která nás čeká, je výstavba spalovny v Chotíkově,“ uvedl Drápela. Stavba za 2,5 miliardy korun má být financována částečně z dotace EU a částečně z bankovního úvěru. „Předpokládáme, že banka bude chtít, abychom část hradili ze svých prostředků,“ konstatoval Drápela.

Teplárna letos plánuje, že rozjede pálení pivovarského mláta. Plzeňský pivovar ho produkuje až 80 tisíc tun ročně, teplárna by zpočátku chtěla zkusit spalovat asi polovinu. Materiál má ale podle Drápely velmi vysoký obsah vody, s níž si sušičky v teplárně neporadí. „Jsme ve stádiu jednání s pivovarem, že je třeba zakoupit dva lisy, které by nadbytečnou vodu z mláta odstranily,“ řekl. Díky největšímu českému „zelenému“ bloku na spalování biomasy, který byl zprovozněn v dubnu 2010, nahradila firma loni 177 tisíc tun uhlí biomasou a vyrobila 34 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Celkem spálila 211 753 tun biomasy, meziročně o 82 pct více. Podnik zvýšil po instalaci bloku na biomasu instalovaný tepelný výkon na 520 MW a elektrický na 150 MW. Firma má 236 kilometrů horkovodů.