Plzeňské hutě Pilsen Steel chtějí do tří let ztrojnásobit tržby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které mají od konce března schválený a účinný reorganizační plán, se chtějí do dvou tří let dostat zpět na rekordní tržby kolem šesti miliard korun z roku 2008. Firma s 856 lidmi schválila nový byznys plán do roku 2024. Oznámili to majitel a prezident podniku Igor Šamis a jeho jednatel Igor Vazhenin.

„Účinnost reorganizačního plánu od 27. března je pro naše odběratele dobrým signálem. Zákazníci se vracejí,“ řekl Šamis. Podle něj je výroba zatím plně financovaná z vlastních zdrojů podniku. „Hledáme ale banku, která zajistí faktoring (krátkodobé úvěry založené na odkupu krátkodobých pohledávek - pozn. red.),“ uvedl.

Firma, která nemá žádné závazky vůči zaměstnancům, se chce vyvarovat možných problémů s platbami na provoz, protože peníze za zboží platí zákazníci za dva i tři měsíce.

Do 28. dubna bude podepsána smlouva na 50 milionů korun, které poskytne na uspokojení věřitelů finanční partner VEB Capital ze skupiny ruské Vněšekonombanky. „Do 13. května budou na účtu insolvenčního správce,“ řekl Vazhenin.

Suma je součástí reorganizačního plánu, který v říjnu schválila drtivá většina z 350 věřitelů zastupujících 86 procent pohledávek přesahujících pět miliard korun. Výplatou věřitelů skončí insolvence a podnik se tak vrátí do běžného režimu a nebude už omezen insolvenčním správcem a výborem věřitelů.

Tržby téměř tři miliardy

Firma má nyní zakázky za bezmála jednu miliardu korun. „Letos plánujeme tržby 2,7 miliardy korun. Po obrovské krizi slévárenství a kovárenství pociťujeme už od poloviny loňského roku oživení. Meziročně je poptávka po našich produktech o 30 až 40 procent vyšší,“ řekl výrobní ředitel Miloslav Boreček.

Mezi 80 až 90 procenty odlitků i výkovků jde na export, nejvíce do Německa, Švýcarska, Itálie, Finska a Ruska. Jde zejména o zalomené hřídele obřích motorů pro lodě a energetiku, rotory pro generátory a větrné elektrárny a odlitky pro plynové turbíny.

Podnik patří mezi pět největších svého druhu v Evropě. Před třemi lety provedl generální opravu největší elektrické pece a obřího lisu, který mají v ČR jen Vítkovice. Je schopen vyrobit odlitky až do hmotnosti 300 kilotun, z litiny do 180 tun, a dále ingoty do až 200 tun. Obě pece jsou nyní vytížené na 50 procent, takže jedou přes víkend a v noci, kdy je levnější elektřina, uvedl Boreček.

Podle Šamise by chtěla firma co nejdříve přijmout až 100 lidí. „Obory kovář a slévač už se u nás ale deset let nevyučují. Mladé přeškolujeme, což je jediná možnost, jak je sem dostat,“ uvedl Boreček. Dále by podnik potřeboval obráběče kovů na karusely.

Pilsen Steel letos plánuje instalovat k obřímu lisu velký manipulátor za 200 milionů Kč, z čehož už zaplatil polovinu.

Podnik, který loni v říjnu odvrátil konkurz a je od června 2012 v insolvenčním řízení, loni utržil téměř dvě miliardy korun, o třetinu více než k kritickém roce 2012.