Plzeňský Doosan dodá do Mexika čtvrtou turbínu za stovky milionů

Ilustrační foto z továrny Škody Power

Ilustrační foto z továrny Škody Power Zdroj: Archiv/Euro

Plzeňský Doosan Škoda Power získal za poslední roku už čtvrtou zakázku v Mexiku. Pro paroplynovou elektrárnu EMPALME II ve státu Sonora dodá parní turbínu 300 MW za stovky milionů korun. Celkový výkon elektrárny, která bude uvedena do provozu v polovině roku 2018, dosáhne 770 MW, řekl dnes manažer pro Latinskou Ameriku David Zeman.

„Tímto projektem se celková kapacita parních turbín Škoda instalovaných v Mexiku zvýší na téměř jeden gigawatt s šesti bloky v provozu, které budou dodávat elektrickou energii do více než 700 tisíc domácností,“ uvedl.

Elektrárna se nachází na severozápadě Mexika poblíž města Guaymas a jejím provozovatelem je mexický státní podnik CFE. Podle odhadů poroste poptávka po elektřině na severu Mexika v průměru o 3,6 procenta ročně a elektrárna EMPALME by ji měla zčásti pokrýt.

Doosan Škoda Power zaznamenala s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín loni rekordní rok v objemu přijatých zakázek, jež se meziročně téměř zdvojnásobil na 8,5 miliardy korun. Podle generálního ředitele Jiřího Šmondrka je velkým úspěchem, že firma roste, i když světový energetický trh klesá. Loňské tržby podniku se 1400 lidmi, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, přesáhly podle mezinárodních účetních standardů IFRS osm miliard korun, což bylo zhruba stejně jako v roce 2014. Zisk převýšil miliardu korun.