Po světě rostou malé jaderné elektrárny, Česko na své zatím čeká

ilustrační foto (Matematicko - fyzikální fakulta UK v Praze má k dispozici školní jaderný reaktor VR-1)

ilustrační foto (Matematicko - fyzikální fakulta UK v Praze má k dispozici školní jaderný reaktor VR-1) Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Po mobilních telefonech a počítačích zasáhl trend miniaturizace i elektrárny, a to rovnou jaderné. V roce 2011 bylo ve 28 zemích světa v provozu 125 malých a středních jaderných elektráren s celkovou kapacitou 57 gigawattů. Dalších 17 bylo ve výstavbě. Nejmodernějším modulárním projektem se může v současnosti pochlubit Čína. Vyplývá to z průzkumu agentury J.L.M.

Čínská firma Chinergy začala stavět vysokoteplotní reaktor HTR-PM o výkonu 210 megawattů. Pozadu za Čínou nezůstávají ani Japonsko a USA. „Technologie malých reaktorů se vyvíjí ze všech typů hlavních reaktorů, tedy lehkovodních, těžkých a plynem chlazených, stejně jako z reaktorů chlazených tekutým kovem,“ uvedla mluvčí J.L.M Lucie Lísková.

Jaderné elektrárny s kapacitou do 300 megawattů se mohou sériově vyrábět v továrně, na místo už dorazí dokončené. Velikost elektrárny je variabilní podle potřeby, před spuštěním se zakope do země a zapojí, elektřinu vyrábí až do konce své životnosti. „Reaktor je pak také jako celek odstraněn a odvezen k likvidaci. Důležité je, že se tyto reaktory chladí vzduchem, takže jsou, na rozdíl od většiny dnešních jaderných a uhelných elektráren nezávislé na zdroji vody,“ uvedla Lísková.

Malá jaderná elektrárnaMalá jaderná elektrárna | Gen4Zdroj Gen4 energy

Výrobou malých jaderných elektráren se zabývá francouzská Areva, americký Westinghouse nebo společnost Mitsubishi.

V České republice má v plánu malou jadernou elektrárnu vybudovat obchodník s elektřinou a zemním plynem Lumius. Výstavbu chce zahájit v roce 2020. Ředitel společnosti Miloň Vojnar vnímá jadernou energii jako zdroj, který patří k nejperspektivnějším z pohledu ekologie i ekonomických nákladů.

Nevýhodou a důvodem, proč se firmy obávají do projektů investovat, jsou podle Lískové vysoké vstupní náklady a nejistota rentability. Malý výkon minireaktoru znamená, že elektřina z něj bude dražší, než z většího reaktoru.

Malá jaderná elektrárnaMalá jaderná elektrárna | Gen4Zdroj Gen4 energy

Dříve malé jaderné elektrárny využívala pouze armáda, první komerční reaktory byly uvedeny do provozu v americkém Tennessee. Nejmenší americký reaktor stojí ve Fort Calhoun v Nebrasce, má výkon 500 megawattů.