Poláci postaví první jadernou elektrárnu

elektrárna Turow

elektrárna Turow Zdroj: profimedia.cz

Polsko se snaží rozšířit svůj energetický mix o jadernou energii a chystá se postavit svou vůbec první jadernou elektrárnu. Původně se počítalo s tím, že ji postaví polský státní energetický gigant PGE. Aby se však rozložilo finanční riziko a obrovské náklady projektu, rozhodla se vláda rozdělit stavbu mezi čtyři státní firmy.

Elektrárnu postaví „joint venture“ tvořený výrobci energie, firmami PGE, Enea a Tauron spolu s producentem mědi, státním podnikem KGHM. Čtveřice firem ve středu učinila první krok k realizaci elektrárny, když v Krynici podepsala záměr o výstavbě. Tato čtyřka má také na starost projekt těžby břidlicového plynu.

„Dlouho jsme upozorňovali, že PGE sama takový projekt neunese, a našli jsme řešení,“ řekl novinářům prezident PGE Krzystof Kilian na ekonomickém fóru v jihopolské Krynici. Společný joint venture bude mít název PGE EJ 1. Zatím není jasné, jaká firma získá ve společném podniku jak velký podíl. „Dopis o záměru nám umožňuje vyjednávat,“ řekl Kilian a dodal, že rozhodnutí je průlomem v zatím neexistujícím polském jaderném odvětví.

Odhadované investiční náklady byly vyčísleny na třicet až padesát miliard zlotých (180 až 300 miliard korun). První polský jaderný zdroj má být hotový v roce 2024, optimistický scénář počítá dokonce s otevřením ještě o rok dříve. Má mít výkon 3000 megawattů, který chce Varšava do roku 2030 ještě zdvojnásobit. Pro srovnání: dva bloky jaderné elektrány Temelín poskytují dohromady výkon 2000 megawattů.

Polsko vyrábí devadesát procent energie v tepelných elektrárnách spalujících uhlí, které produkují velké množství skleníkových plynů. „Jádro ve svém energetickém mixu potřebujeme,“ řekl ministr financí Mikołaj Budzanowski. Kde bude elektrárna stát, se zatím neví, také proto jsou politici i zástupci firem opatrní v odhadu nákladů. Dodavatel technologie pro chystanou elektrárnu má být vybrán v první polovině roku 2015.

Zájem zúčastnit se tendru na stavbu už dříve projevila japonská skupina GE Hitachi a také francouzská Areva a americký Westinghouse, které se přihlásily do tendru na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.