Poláci zrušili tendr na cvičná letadla

Včetně Čechů. Mezi pěti uchazeči o tendr je i české
Aero Vodochody s novou verzí letounů L159 T1.

Včetně Čechů. Mezi pěti uchazeči o tendr je i české Aero Vodochody s novou verzí letounů L159 T1. Zdroj: wikipedia.org

Polské ministerstvo obrany zrušilo výběrové řízení na nákup cvičných bojových letounů. Nyní připravuje novou soutěž, na základě které chce vybrat čistě cvičná letadla. Polsko si od nového tendru slibuje, že ušetří peníze.

V původní soutěži v hodnotě více než miliardy zlotých (5,7 miliardy korun) se o kontrakt ucházelo i české Aero Vodochody. Konkurencí mu byly britská BAE Systems, Korea Aerospace Industries, italská Alenia Aermacchi a finská firma Patria. V závěrečné fázi zůstali už jen Korejci a Italové.

Náměstek ministra obrany Marcin Idzik a tiskové konferenci řekl, že dosud žádná země nekoupila letadla, která by splňovala obě kritéria. Aero Vodochody nabízelo polské armádě podzvukové bitevníky L-159, nicméně polská strana změnila svoje původní požadavky a chtěla nadzvukové digitálně řízené bojové stroje, a tak Aero koncem června ze soutěže odstoupilo. O něco dříve před ním to udělala britská společnost BAE Systems.

Tendr na nákup cvičných bojových letounů pro polské piloty stíhaček F-16 od začátku vyvolával kontroverze. Spekulovalo se o tom, že by mohl být ušitý na míru korejské firmě, respektive jejímu stroji KAI T-50, který vyvinula ve spolupráci s výrobce stíhaček F-16, společností Lockheed Martin.