Potíže Síly Sibiře. Rusko možná odloží dostavbu plynovodu do Číny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Rusko možná odloží dokončení plynovodu Síla Sibiře, který chce ruská společnost Gazprom využít pro dodávky ze sibiřských plynových polí do Číny. Agentuře Reuters to sdělily nejmenované zdroje s informacemi o plánech Gazpromu. Výstavbu plynovodu za 55 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) loni v září slavnostně zahájil prezident Vladimir Putin. Rusko plány na pozastavení projektu popřelo.

Síla Sibiře má do Číny přivádět plyn ze dvou nových polí. Podle zdrojů by projekt mohl být odložen, dokud Moskva nedokončí jiný, méně ambiciózní plán s názvem Altaj na dodávky plynu ze současných polí na západ Číny. Přepravovat by jej měl plynovod ležící o tisíce kilometrů dál směrem na západ.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak minulý týden agentuře Reuters řekl, že Gazprom se nadále drží svého plánu, podle kterého by Síla Sibiře měla začít přivádět první plyn do roku 2019. Gazprom se k tomu odmítl vyjádřit.

Moskva se v Asii snaží najít nové trhy pro ropu a plyn ze svých nalezišť. Síla Sibiře je středobodem těchto plánů. Možná změna, o níž hovoří zdroje, by ale význam tohoto projektu snížila.

Trasa plánovaného plynovodu Síla SibiřeTrasa plánovaného plynovodu Síla SibiřeTrasa plánovaného plynovodu Síla Sibiře | Gazprom

Moskva dohodu o projektu Síla Sibiře podepsala loni v květnu. Obchod by mohl snížit závislost ruského exportu na Evropě coby hlavním odběrateli ruského plynu.

Nedávný pokles světových cen energií ale podkopal důvody pro tuto investici. Cena za plyn pro Čínu sice zveřejněna nebyla, předpokládá se ale, že je navázaná na světové ceny ropy, které po podpisu dohody klesly na polovinu.