Potravinářská skupina Kraft Heinz usiluje o spojení s Unileverem

Výroba tatarek Hellmann’s ve firmě Unilever

Výroba tatarek Hellmann’s ve firmě Unilever Zdroj: čtk

Unilever
Do koncernu Unilever patří i výrobce čaje Lipton
Unilever
Kraft Foods
5
Fotogalerie

Na potravinářském trhu se rýsuje jedna z největších fúzí v historii. Americká potravinářská skupina Kraft Heinz usiluje o spojení s britsko-nizozemským výrobcem spotřebního zboží Unilever. 

Ten fúzi nicméně odmítá, akcie Unileveru ale přesto po zveřejnění této zprávy zpevnily až o 14 procent a páteční obchodování zakončily na úrovni 44,80 eura za kus, tedy historickém maximu. Tržní hodnota Unileveru před tímto nárůstem činila zhruba 125 miliard dolarů (3,2 bilionu korun).

"Kraft potvrzuje, že předložil Unileveru nabídku na spojení obou skupin, čímž by vznikla přední společnost v oblasti spotřebního zboží," uvedl Kraft Heinz, z jehož sdělení citovala agentura Reuters. "Ačkoliv Unilever návrh odmítl, chceme pracovat na dosažení dohody o podmínkách transakce," píše se dále.

Unilever sdělil, že nevidí důvod k jednání o spojení, které podle něj nemá finanční ani strategickou hodnotu. Výrobce čaje Lipton anebo mýdla Dove také považuje nabídku 50 dolarů za akcii za podhodnocenou a doporučil akcionářům, aby na ni nereagovali. Podle propočtů agentury Thomson Reuters by případná akvizice byla třetím největším převzetím v historii a největší akvizicí firmy se sídlem v Británii.

Snaha o převzetí přichází v době, kdy odvětví s balenými potravinami bojuje se zpomalením růstu, novou konkurencí, poklesem cen v rozvinutých zemích a zvýšeným zájmem spotřebitelů o zdravé stravování. Unilever má ve srovnání s některými konkurenty větší zastoupení na rozvíjejících se trzích, které byly kdysi velkou hnací silou růstu v odvětví, v poslední letech ale i zde růst zpomalil. Pociťuje také důsledky rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Společnost Kraft Heinz vznikla v roce 2015 spojením potravinářské skupiny Kraft Foods a výrobce kečupů H.J. Heinz. Kraft Heinz je menší než Unilever, podle čtvrteční závěrečné ceny akcií na burze jeho tržní kapitalizace činila 106 miliard dolarů. Podíl 50,9 procenta ve společnosti vlastní společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta a soukromý investiční fond 3G Capital, který má pod kontrolou pivovarnickou skupinu Anheuser-Busch InBev.

Unilever v roce 2010 uzavřel závod v Nelahozevsi na Mělnicku, a ukončil tak výrobu v České republice. Nadále však v tuzemsku prodává širokou škálu produktů, například rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Rama, Perla či Hera a kořenicí směsi nebo omáčky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove a Rexona.