Požár ve vrchlabské Škodovce zastavil výrobu převodovek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Montáž převodovek v závodě Škoda Auto ve Vrchlabí kvůli sobotnímu požáru trafostanice dnes nezačala. Výroba jednotlivých dílů běží bez omezení. Kompletní montáž by měla být obnovena do poloviny týdne. Škoda, kterou požár způsobil je 5,5 milionu

Zásobování závodů koncernu Volkswagen převodovkami by výpadek ohrozit neměl, uvedl mluvčí automobilky Jozef Baláž. Příčina požáru se podle něj zjišťuje. Podle hasičů oheň způsobil škodu za 5,5 milionu korun.

„Aktuálně se stále pracuje na zprovoznění linky finální montáže převodovek,“ uvedl mluvčí. Dodal, že výroba jednotlivých komponentů převodovek, včetně technologických linek pro vakuové kalení, běží bez omezení. Podle zdrojů ČTK ze závodu jsou kvůli zasažení vodou údajně zatím mimo provoz některé zkušební stavy převodovek.

Trafostanice v areálu závodu hořela v sobotu ráno. Při požáru a jeho likvidaci nebyl nikdo zraněn. O víkendu se v závodu nevyrábí. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Při zásahu bylo podle hasičů nutné rozebrat střešní konstrukci.

Výrobu dvouspojkové sedmistupňové automatické převodovky DQ200 zahájil vrchlabský závod loni v září po kompletní přestavbě za téměř 4,5 miliardy korun. Přibližně 40 procent výroby převodovek nyní z Vrchlabí směřuje pro potřeby Škody Auto. Zbytek jde ostatním továrnám koncernu Volkswagen, vedle Evropy i do závodů v Jižní Americe a Indii. Závod zaměstnává asi tisícovku lidí a patří k největším zaměstnavatelům na Trutnovsku.