Pracovní místa a miliardové zakázky, slibují Rusové v boji o Temelín

Temelín

Temelín Zdroj: 7

Rusové lobbují ve snaze získat zakázku na dostavbu Temelína. Případné vítězství rusko-českého konsorcia firem Atomstrojexport, Škoda JS a Gidropress prý přinese českým podnikům zakázky za čtyři až pět miliard eur (až 125 miliard korun). Zároveň by realizace dostavby Temelína těmito společnostmi umožnila ve spolupráci s českým průmyslem vytvořit více než 10 tisíc nových pracovních míst v Česku. Řekl to Sergej Kirijenko, šéf společnosti Rosatom, jehož součástí je člen konsorcia Atomstrojexport.

Podle Kirijenka má ruská strana v tendru výhodu pozitivních referencí ve formě fungujících elektráren ve světě. „Věříme, že v tomto směru máme před konkurenty velký náskok,“ řekl Kirijenko. „Bezpečný provoz reaktorů lze zaručit jen provozními zkušenostmi,“ dodal. Elektrárny staví Rosatom nyní kromě Ruska například v Číně.

Rusové jsou podle něj také připraveni českým firmám předat licence a know-how na provoz jaderných technologií. „Tím se rozšíří působnost českých firem, protože pak budou mít možnost dodávat své výrobky i do dalších našich reaktorů ve světě,“ dodal.

Podle šéfa Rosatomu se česko-ruské konsorcium při dostavbě Temelína zaručí, že české podniky získají 70 procent z celé zakázky. Podotkl, že Česko má s Ruskem společnou technologickou základnu v jaderné energetice.

Kirijenko dnes v Praze o dostavbě Temelína jednal s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem. Všichni účastníci tendru mají totiž od zadavatele zakázky na dostavbu jaderné elektrárny ČEZ v těchto dnech obdržet zadávací dokumentaci. Podle informací serveru Týden.cz se má šéf Rosatomu v úterý také sejít s premiérem Petrem Nečasem.

Činí se i Westinghouse a Areva

Ruská státní společnost Rosatom svou činností pokrývá kompletní výrobní cyklus jaderných zařízení, počínaje těžbou uranu, přes výrobu palivových článků, stavbu jaderných elektráren na klíč a jejich provoz až po zpracování vyhořelého jaderného paliva a likvidaci vyřazených jaderných reaktorů. Do Rosatomu patří více než 250 podniků.

Podle Kirijenka nabízí Rusové při dostavbě Temelína také zajištění celého palivového cyklu. Možná je podle něj spolupráce při těžbě uranu, výrobě jaderného paliva či zpracování vyhořelého paliva.

Aktivity na českém trhu v poslední době zintenzivňují také další účastníci tendru na dostavbu Temelína - francouzská Areva a americký Westinghouse z japonské skupiny Toshiba. Američané nedávno představili deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu. Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.