Předlužené Pilsen Tools nenašly svého zachránce. Míří do insolvence

Pilsen Tools míří do insolvence

Pilsen Tools míří do insolvence Zdroj: Pilsen Tools

Pilsen Tools míří do insolvence
Pilsen Tools míří do insolvence
Pilsen Tools míří do insolvence
4
Fotogalerie

Plzeňský výrobce nářadí, nástrojů a přesných kovodílů Pilsen Tools na sebe podal návrh na insolvenci kvůli předlužení. Krajský soud v Plzni s firmou, která zaměstnává 140 lidí, zahájil insolvenční řízení. Soud vyzval věřitele k přihlašování pohledávek.

Jde už o třetí podnik, který vznikl z bývalé Škody Plzeň, a má nyní ekonomické problémy. V konkurzu jsou od minulého měsíce plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel (bývalé Škoda Hutě a Škoda Kovárny), které od konce loňského roku kvůli nedostatku kapitálu na provoz a předlužení nevyrábějí.

V akciové společnosti TS Plzeň (bývalá Škoda Těžké strojírenství) vyhlásily v květnu odbory stávkovou pohotovost. Firma je ve ztrátě a nemá dost zakázek. Pilsen Steel, který je v ruských rukou, má asi 600 zaměstnanců, TS s 200 lidmi vlastní ŽĎAS ovládaný čínskou skupinou CITIC.

„Česká firma Pilsen Tools není v současné době schopná dosáhnout stavu, kdy bude její výroba rentabilní,“ uvedl v návrhu zaslaném soudu právní zástupce podniku Marian Franc. Produkce firmy je velmi omezena, aktuálně je provoz zajištěn. Nemá volné prostředky na zaplacení závazků.

Audit z loňského léta doporučil silného strategického partnera, kterého se nepodařilo zajistit. Firmě rostly dluhy, jejichž splácení řešila dohodou o odložení splátek s bankou i obchodními partnery. „A současní vlastníci odmítli společnosti poskytnout nezbytné finanční zdroje,“ uvedla firma ve zprávě pro soud. Aktuálně dluží 33 milionů korun a má pohledávky 17 milionů korun. Nemovitosti má v zástavě ČSOB.

Insolvenční návrh podal jednatel Michal Štilip, který je ve funkci od letošního června po odstoupení dlouhodobě nemocného předchůdce. Požádal soud, aby v co nejkratší době rozhodl o konkurzu.