Přelomová smlouva. Eni se s Gazpromem dohodla na svázání cen plynu s tržními cenami

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Italská ropná a plynárenská společnost Eni dnes uzavřela s ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom přelomovou dohodu, která opouští půlstoletí platný systém vázání cen plynu v dlouhodobých dodávkách na ceny ropy a bude se řídit tržními cenami plynu. Smlouva se může stát precedentem pro další evropské odběratele ruského plynu.

Dohoda podepsaná šéfy obou společnosti v Petrohradě je „významnou změnou“ mechanismu stanovování cen směrem k plnému sepětí s cenami na promptním trhu, uvedla Eni. Dodala, že nový systém bude platit zpětně od počátku tohoto roku. Ruský plyn se na italském dovozu této suroviny podílí asi 40 procenty.

Gazprom i další velcí dodavatelé plynu do zemí EU dlouho bránili stále kritizovanější systém indexace cen plynu dodávaného plynovody na aktuální ceny ropy. V posledních letech odběratelé zesílili tlak na odchod z tohoto systému. Vedly je k tomu trvale zvýšené ceny ropy v posledním desetiletí, dlouhá evropská recese a prudký pokles jejich ziskovosti. Navíc okamžité ceny plynu v evropských přístavech kvůli slabé poptávce a zvýšené nabídce výrazně klesly pod ceny dlouhodobých kontraktů a velcí odběratelé plynu se dostali do mnohamiliardových ztrát.

Evropští odběratelé v čele s německými koncerny E.ON a RWE si už v minulých letech vynutili na Gazpromu často výrazné slevy. Rovněž Eni získala loni od Gazpromu slevu sedm procent. Navíc jako první z evropských dlouhodobých dodavatelů přešel na kontrakty navázané na tržní ceny plynu norský Statoil, který je druhým největším producentem plynu v Evropě.

Zisky Eni se letos zvýší až o 560 milionů eur

Přechod na nový systém zřejmě výrazně posílí zisky italského koncernu. Analytici firmy Sanford Bernstein odhadují, že provozní zisk plynárenské a elektroenergetické divize Eni se letos zvýší o 560 milionů eur (15,4 miliardy korun). Dohoda s Gazpromem rovněž Eni umožní vyvinout tlak na své další dodavatele z Alžírska a Libye, kteří zatím trvají na indexaci cen na ropu.

Analytici poukazují na možné budoucí problémy odbytu ruského plynu v Evropě v souvislosti s nynější ukrajinskou krizí. Evropské země kvůli ní stále více uvažují o možnostech alternativních dodávek.