Přelomové vyrovnání: Shell odškodní Nigerijce za únik ropy

Únik ropy v deltě Nigeru (snímek z roku 2010). Místní komunitě Bodo za něj Shell zaplatí 55 milionů liber.

Únik ropy v deltě Nigeru (snímek z roku 2010). Místní komunitě Bodo za něj Shell zaplatí 55 milionů liber. Zdroj: profimedia.cz

Britsko-nizozemský ropný koncern Shell zaplatí 55 milionů liber (1,9 miliardy korun) jako odškodné za dva úniky ropy v Nigérii. Firma se na tom dohodla s poškozenými. Je to poprvé v takových případech, kdy bude náhrada škody vyplacena přímo členům místního společenství, sdělil Martyn Day z britské advokátní kanceláře, která Nigerijce zastupovala.

Mimosoudní dohodou končí tříletá právní bitva, ve které ropnému gigantu hrozilo, že stane před londýnským soudem. Proces zde byl naplánován na květen letošního roku. Nigerijská ropná delta je jedním z nejbohatších nalezišť ropy na světě. Region ale zůstává extrémně chudý a lidé se tu živí rybolovem nebo zemědělstvím. Opakované problémy s úniky ropy jim obživu znemožňují.

Žalující strana tvrdila, že úniky z ropovodu v oblasti Bodo při Guinejském zálivu způsobily, že v této převážně zemědělské oblasti uniklo do okolního prostředí 500 tisíc barelů ropy. Shell tento objem původně odhadoval na zhruba 4000 barelů. Časem připustil, že celkové množství uniklé ropy mohlo být vyšší, konkrétní údaj ale neposkytl.

Má se za to, že mimosoudní dohoda je největším urovnáním spojeným s úniky ropy v Nigérii. Dohodnutá částka však představuje jen zlomek oproti více než 300 milionům liber, které komunita Bodo požadovala původně. Shell byl nejdříve ochotný zaplatit zhruba 30 milionů liber.

Shell odškodné takřka nepocítí

Poškození, mezi nimiž je mnoho rybářů, ale také 2000 dětí, by měli kompenzace obdržet během několika týdnů. Průměrná výše těchto náhrad, tedy 2200 liber, odpovídá více než 30násobku minimální měsíční mzdy v Nigérii, kde žije 70 procent obyvatel pod hranicí chudoby. Zbytek z celkové dohodnuté částky, tedy asi 20 milionů liber, obdrží komunita Bodo jako celek.

Odškodnění Shell nijak významně nezasáhne. Nigérie nyní těží okolo 2,3 milionů barelů ropy denně a Shell Nigeria, ve kterém těžařský gigant drží třicetiprocentní podíl, se na této těžbě podílí přibližně z poloviny. I při současných nízkých cenách ropy tak jeho denní tržby v zemi činí přes 17 milionů dolarů. Odškodné tak dosahuje výše pětidenního obratu Shellu v Nigérii.