Prestižní zakázka: Vítkovice vybaví ruský urychlovač částic

Vítkovice Machinery Group

Vítkovice Machinery Group Zdroj: ctk

Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) získala prestižní zakázku na dodávku částí magnetu urychlovače částic, který buduje ruský Spojený ústav jaderných výzkumů (anglicky Joint Institute for Nuclear Research - JINR). Celková hodnota dodávek bude v přepočtu zhruba 50 milionů korun, význam kontraktu je ale v obrovských referencích. Urychlovač částic bude obdobného typu, jakým disponuje Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě.

Díly pro urychlovač dodají Vítkovice během tohoto a příštího roku. Celkem půjde o 690 tun zařízení. „V této chvíli už vítkovická skupina zahájila s JINR společnou práci na výrobní dokumentaci ve vědeckém městě Dubno, kde pracují už i naši pracovníci,“ uvedl obchodní ředitel Jiří Brož ze společnosti Vítkovice Heavy Machinery, která za skupinu VMG podepsala s Rusy smlouvu.

Skupina VMG získala podle Kijonkové zakázku především díky uzavřenému výrobnímu cyklu, ve kterém je schopná dodat vše od vlastních výkovků z oceli i technologicky náročných slitin až po celé výrobní linky nebo elektrárny.

Podle předběžných výsledků se společnost Vítkovice Heavy Machinery z předloňské ztráty 45 milionů korun dostala loni do zisku 90 milionů korun. Tržby jí ze 4,07 miliardy korun mírně stouply na 4,1 miliardy. „Ukazatel výkonnosti EBITDA meziročně vzrostl ze zhruba 242 milionů na 310 milionů korun, což je nárůst o více než čtvrtinu. A to přesto, že řada konkurentů v minulém roce naopak opustila trh, nebo se potýká s vážnými ekonomickými potížemi,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Celá skupina Vítkovice Machinery Group má přes osm tisíc zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem více než 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.