Přetahovaná o Alstom. Siemens se chce v nabídce spojit s Mitsubishi

Pendolino třídy 390 společnosti Fiat Ferroviaria, kterou v roce 2000 převzal francouzský Alstom

Pendolino třídy 390 společnosti Fiat Ferroviaria, kterou v roce 2000 převzal francouzský Alstom Zdroj: CC BY-ND 2.0: Ray Forster via Flickr

Německý konglomerát Siemens chce převzít energetickou divizi francouzské strojírenské firmy Alstom. Aby překonal nabídku konkurenčního amerického koncernu General Electric, hodlá se spojit s japonskou společností Mitsubishi Heavy Industries. General Electric za Alstom nabídla 17 miliard dolarů (zhruba 344 milionů korun).

Alstom upřednostňuje nabídku od General Electric. To ale odmítá francouzská vláda, která usiluje o konkurenční nabídku. Správní rada Alstomu by podle agentury Reuters měla o nabídkách jednat do 23. června.

„Pevně věříme, že můžeme výrazně přispět k partnerskému řešení pro Alstom, které vytvoří hodnotu pro všechny zúčastněné strany, včetně Francie,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Mitsubishi Heavy Šuniši Mijanaga.

Za energetickou divizi nabízíme železniční výrobu, prohlašuje Siemens

Siemens už dříve naznačil, že by chtěl s Alstomem vyměnit některá svá aktiva. Německý podnik chce převzít všechna aktiva Alstomu v energetice s výjimkou těch, která by Paříž považovala za nezbytná k udržení energetické nezávislosti země. Siemens by za to předal Alstomu celou svou výrobu železničních vozidel do velké dopravní skupiny, kterou by z většiny vlastnil francouzský stát. Jak bude vypadat společná nabídka Siemensu a Mitsubishi, zatím není jasné.

Francouzská vláda musela před deseti lety společnost Alstom zachraňovat. Nyní firma potřebuje další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou. Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Podnik je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF.

Alstom dodává pro České dráhy a spolupracuje s ČEZ
Alstom (dříve GEC-Alsthom) je mezinárodní koncern se sídlem ve Francii, který se zabývá například výrobou zabezpečovacích a signalizačních zařízení pro kolejovou dopravu a do kolejových vozidel (vlaky AGV, TGV, Eurostar nebo Pendolino apod). Energetická divize Alstomu pak vyrábí například turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny.
Za rok 2013/2014 společnost vykázala tržby ve výši 20,4 miliardy eur. V současné době pracuje pro Alstom 93 tisíc lidí.
V České republice patří mezi odběratele nadnárodního koncernu například České dráhy. Alstom ale spolupracuje i s energetickým gigantem ČEZ - v lednu 2014 podepsaly firmy kontrakt v hodnotě přibližně 11 milionů eur (300 milionů korun) na další fázi rekonstrukce počeradské elektrárny.

Alstom vyvázl bez pokuty