Přetoky elektřiny budou pokračovat, Brusel představí nový model trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Česko nemůže počítat s tím, že mu Evropská komise pomůže prosadit zrušení německo-rakouské zóny pro obchod s elektřinou. Kvůli ní česká přenosová soustava trpí silnými přetoky elektřiny z Německa do Rakouska.

„Před několika týdny se našlo řešení pro posílení vedení v rámci Německa, kde se místo nadzemního vedení budou instalovat podzemní kabely. Druhým řešením je nový mechanismus pro přidělování kapacit obchodníkům na přeshraničních vedeních,“ řekl deníku E15 viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič.

Více by se problém německorakouské obchodní zóny měl řešit v rámci nového modelu trhu s elektřinou, který komise představí na konci příštího roku. Už letos v září rozhodla Evropská agentura pro spolupráci energetických regulátorů, že volný obchod přes německo-rakouskou hranici odporuje pravidlům Evropské unie.

Provozovatelé přenosových soustav Rakouska, Německa, Česka a Polska se měli dohodnout, jak toto rozhodnutí převést do praxe.

„Rakouský provozovatel souhlas podmínil souhlasem tamního regulačního úřadu. A ten je proti, protože Rakousko na existenci zóny výrazně vydělává,“ říká Zbyněk Boldiš, člen představenstva českého provozovatele přenosové soustavy ČEPS. Teď se budou zrušením neomezeného obchodu mezi Rakouskem a Německem zabývat národní regulátoři.