Přichází boom bateriových skladišť elektřiny, rostou hlavně v USA a Japonsku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aquion Energy

Trh s ukládáním přebytečné elektřiny rychle roste. Na konci minulého roku se celosvětově připravovala stavba uložišť s celkovou kapacitou 1,6 gigawattů. Velkokapacitní uložiště jsou v kurzu hlavně ve Spojených státech a Japonsku, uvádí studie konzultantské firmy IHS.

Boom bateriových skladišť elektřiny se čeká také v Německu. Jen energetická společnost Steag oznámila na konci loňského roku stavbu šesti patnáctimegawattových uložišť u svých elektráren. Firma na to nebude potřebovat státní podporu. Projekty hodlá uživit prodejem regulační energie správcům přenosových soustav.

Celkem se letos v Německu chystá stavba nejméně osmi uložišť, hlásí studie berlínské firmy BuroF. V uplynulých letech vzniklo dohromady deset uložišť.

Jenže velká uložiště nečeká snadný život, upozorňují konzultanti z Poyry Management, protože cena regulační energie na trhu klesá. Částečně i proto, že roste nabídka regulační energie z nových uložišť. Ještě v roce 2012 nabízelo regulační energie jediné úložiště s kapacitou jedné megawatty. O tři roky později už celková kapacita dosáhla 27 megawattů. Připravované projekty mají dohromady kapacitu přes 100 megawattů.

Regulační energie o pětinu zlevní

Poyry Management spočítal, že nárůst kapacity uložišť v Německu o 155 megawattů pošle cenu regulační energie dolů o 20 procent. Celková poptávka po této energie v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Nizozemsku činí 783 megawattů. Zatím se podle BuroF úložiště zaměřují primárně na obchod s regulační energií.

Firmy Younicos a Wemag se svým pětimegawattovým uložištěm ve Schwerinu dosáhly v prvním roce tržeb 3810 eur za megawattu. Nicméně dostat se mezi poskytovatele regulační energie je pro bateriová úložiště stále složité.

Druhou možností je poskytování vyrovnávacích služeb pro výrobce. Například bude bateriové úložiště stát vedle velké solární elektrárny a teplárny, které budou baterie společně využívat. Do budoucna je to vhodná služba i pro větrné parky, uvádí BuroF.