Problémy v zahraničí ČEZ neodradily, zvažuje další investice

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Energetická společnost ČEZ zvažuje budoucí investice v Německu, Polsku a na Slovensku. Zároveň potvrdila zájem investorů o část větrného parku v Rumunsku, do kterého nvestovala zhruba 1,1 miliardy eur, asi 30 miliard korun. O park se vážně zajímají zahraniční penzijní fondy.

Podle člena představenstva a ředitele divize zahraničí ČEZ Tomáše Pleskače firma sleduje všechny potenciální investiční příležitosti v zahraničí, v Polsku jsou to firmy Energo a Enea. „Dovedeme si přestavit i investici do některých obnovitelných zdrojů, ale spíš na západ od České republiky,“ dodal s tím, že přístup firmy k investicím je nyní ještě konzervativnější než v předchozích letech.

V případě větrného parku Fantanele a Cogealac si Pleskač dovede představit investora, který chce mít jistý výnos z obnovitelných zdrojů a chce eliminovat výstavbová rizika. Firma nyní testuje na trhu zájem o různě veliké podíly ve větrné farmě.

Především v Bulharsku a Rumunsku se ČEZ potýká s problémy kvůli obnovitelným zdrojům. V Bulharsku ČEZ hrozí ztráta licence. Opakoval by se tak albánský scénář, kde pokračuje arbitráž. „Albánci nás v závěru loňského roku požádali, jestli bychom s nimi nehledali kompenzační schéma, kterým bychom se vyhnuli arbitrážnímu řízení,“ uvedl Pleskač. Doplnil, že tato jednání pokračují paralelně vedle arbitráže. Obě možnosti jsou otevřené.

Strategii zahraniční expanze ČEZ schválil v roce 2004. Zahraniční společnosti ČEZ v posledních pěti letech stabilně vytvářejí osm až 12 procent provozního zisku Skupiny. Podíl zahraničních aktiv na celkových aktivech Skupiny ČEZ klesl z 25 procent na 17 procent. ČEZ nejvíc investoval v roce 2009. Kumulovaný provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v roce 2013 výše 61,3 miliardy korun, čímž pokryl 90 procent investic.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Tak jak je to s těmi dividendami státních firem?