Prodej aut v Německu se druhý rok v řadě zvýšil

Závod Audi v maďarském Györu

Závod Audi v maďarském Györu Zdroj: Audi

Prodej nových osobních automobilů v Německu se loni zvýšil o 5,6 procenta na zhruba 3,21 milionu vozů. S odvoláním na informovaný zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Loni však výrazně rostl automobilový trh v celé Evropě.

Největší evropský trh loni vzrostl druhý rok po sobě, předloni růst činil 2,9 procenta. V samotném prosinci se prodej vozů meziročně zvýšil o 7,7 procenta.

Německý list Bild dodal, že prodej hlavní značky Volkswagenu loni v Německu navzdory skandálu s měřením emisí rostl. Za celý rok se tak prodej značky VW zvýšil o 4,4 procenta na 685 669 vozů, z toho v samotném prosinci o 2,5 procenta na 50 887 aut. List se odvolává na údaje německého spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA), ten ale zatím údaje oficiálně na svých internetových stránkách nezveřejnil.

Podle údajů z minulých dní se prodej nových osobních automobilů v Itálii v loňském roce zvýšil o 15,75 procenta na 1,57 milionu. Silně loni vzrostl i francouzský trh nových osobních automobilů, kde se prodej zvýšil o 6,8 procenta na 1,92 milionu a zaznamenal nejsilnější nárůst od roku 2009.

Prodeje rostou déle než dva roky

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii roste bez přerušení už více než dva roky. Za prvních 11 měsíců loňského roku se počet registrací zvýšil o 8,7 procenta na 12,60 milionu. Podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) se nyní evropský trh vrací na úrovně dosahované před krizí z konce minulého desetiletí.

Prodej nových osobních aut na českém trhu bude v celém loňském roce zhruba o 20 procent vyšší než předloni a přesáhne 230 tisíc vozů, předpověděli analytici. Český trh osobních aut v roce 2014 meziročně vzrostl o 16,7 procenta.