Prodej nových aut se v Česku zadrhává

Hyundai i30N

Hyundai i30N Zdroj: Autorevue.cz

Zahájení výroby Škody Kodiaq
Škoda Octavia
Výrobní roboty v autoprůmyslu - ilustrační foto
4
Fotogalerie

Odbyt nových osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí klesl o 0,3 procenta na 67 873 vozů. První Škoda Auto ale zvýšila prodej o 12 procent na 22 674 prodaných vozů. 

Druhý Volkswagen zaznamenal pokles o 23 procent na 6263 aut a třetí Hyundai si v prodejích pohoršil o devět procent, když prodal 4551 vozů. Následují Ford, Dacia a Kia. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů na dnešní tiskové konferenci.

Škoda Auto zaznamenala nejlepší první kvartál v historii. Tržní podíl Škody se v březnu zvýšil o 2,6 bodu na 32 procent.

"Dařilo se SUV modelům Karoq a Kodiaq a výrazný pozitivní trend zaznamenala i ekologická rodina vozů G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn. Po modernizaci sítě prodejních míst certifikovaných ojetých vozů Škoda Plus, vykazuje i tento segment aktivit mladoboleslavské značky další citelné zvýšení zájmu zákazníků," uvedl ředitel Škody Auto ČR Luboš Vlček.

Podíl prodávaných aut s dieselovým motorem klesl na 32 procent z loňských 41 procent. V březnu to pak bylo pod 30 procent. Majoritu tvořily benzinové vozy s podílem přes 65 procent, což je o deset procentních bodů meziročně více.

Auta na CNG měla podíl necelé jedno procento. Nejprodávanější byly vozy SUV s 28 procenty trhu, následuje nižší střední třída s pětinovým podílem a malé vozy se 17 procenty.

Nejoblíbenějším modelem byla i letos Škoda Octavia (7047 aut), před fabií (5812) a rapidem (3740). Následuje Škoda Superb, VW Golf a novinka, Škoda Karoq.

Za celý letošní rok by podle analytika PwC Vojtěcha Opleštila prodej nových osobních aut mohl vzrůst meziročně asi o tři procenta, na začátku roku přitom PwC odhadovala až osmiprocentní růst.

"Na jedné straně jsou optimistické výhledy české ekonomiky, která roste již sedmnáctý kvartál v řadě, na druhé straně růst prodejů zpomaluje, pravděpodobně z důvodu vyčerpání potenciálu pro rozsáhlejší obnovu vozového parku," dodal Opleštil. Loni prodej rostl o pět procent na 272 tisíc vozů.

Dovoz ojetých aut se v prvním čtvrtletí zvýšil o 11 procent na 50 826 vozů. Podíl desetiletých a starších aut, které více zatěžují životní prostředí, ale klesl o tři procentní body na 51 procent.

Prodej lehkých užitkových aut vzrostl o 1,2 procenta na 4567 vozidel. Vede Fiat s 608 prodanými vozy, druhý skončil Volkswagen a třetí je Peugeot. Nákladní auta hlásí pokles o dvě procenta na 2287 vozů. Nejvíce prodal DAF, Mercedes Benz a MAN. Registrace autobusů meziročně klesly o 7,7 procenta na 179 vozidel. První je Iveco před Mercedesem a SOR.

Poptávka po motocyklech klesla o 23,5 procenta na 2479 strojů První je Honda s prodejem 494 motocyklů, následuje CF Moto s 237 stroji a třetí KTM prodala 181 motorek.