Prodeje aut v EU rostou druhý měsíc za sebou, Škoda hlásí rekordní čísla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Prodej aut v Evropské unii v říjnu vzrostl o 4,7 procenta na 1 004 935 vozů. Prodej se poprvé od září 2011 zvýšil již druhý měsíc za sebou. Růst zaznamenaly všechny velké trhy vyjma Itálie. Od počátku letošního roku je však prodej stále nižší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V Itálii se v říjnu prodej aut snížil o 5,6 procenta. V dalších velkých zemích však prodej rostl. V Německu, které je největším automobilovým trhem v regionu, se počet registrací zvýšil o 2,3 procenta. Nejvyšší byl růst ve Španělsku, kde činil 34,4 procenta.

Za leden až říjen bylo v EU registrováno více než deset milionů nových aut. To je o 3,1 procenta méně, než ve stejném období loni. Z velkých trhů však rostl prodej pouze v Británii, o více než desetinu, a ve Španělsku, kde byl vyšší o 1,1 procenta. V Německu prodej klesl o 5,2 procenta.

V České republice prodej aut klesá. V říjnu se podle ACEA snížil o 3,9 procenta a za devět měsíců letošního roku o 7,8 procenta na 135 500 vozů. Na Slovensku se poptávka po nových autech v říjnu výrazně zlepšila a prodej zde vzrostl o 37,6 procenta. Od počátku roku však prodej klesl o 8,7 procenta na 53 679 vozů.

Rekordní čísla Škoda Auto
Rekordních prodejů dosáhla mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Říjen pro ni byl prodejně nejlepším měsícem v historii značky. Během letošního října dodala zákazníkům na celkem 83 800 automobilů, což představuje meziroční nárůst o 7,5 procenta. Automobilce se dařilo hlavně v Evropě, z modelů bodoval především Rapid.
Na problémovém západoevropském trhu rostly prodeje Škoda Auto o 17,3 procenta na 32 400 vozů. V Německu, které je pro Škodu druhý největší trh na světě, Škoda posiluje svoji pozici nejsilnější importované značky, její říjnové prodeje meziročně vzrostly o 23,5 procenta na více než 12 100 vozů (server BestSellingCarsBlog) hovoří dokonce o 15 199 registrovaných vozech.
V České republice dodala Škoda 5 700 vozů, což představuje nárůst o 8,2 %. Ze statistik Svazu dovozců aut vyplývá, že v říjnu u nás bylo registrováno 4 900 vozů značky Škoda.

Navzdory známkám oživování poptávky je celý evropský automobilový trh na nejlepší cestě vykázat v letošním roce již šestým rokem celoroční pokles prodeje. Prodej aut v Evropě je nyní nejnižší za dvě desetiletí, napsala agentura Reuters.